Zdravý jáhlový nákyp se sušenými švestkami a bez lepku

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 20 min. 
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Jahelník patří mezi klasické české moučníky a sladká jídla, na které se ale bohužel často zapomíná. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a jako bonus je vhodný i pro celiaky a malé děti: jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Přidejte sušené a zdravý moučník je na světě.

🍓 Ingredience

  • 100 g jáhel
  • 370 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička mleté
  • 1 hrst sekaných ořechů
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 100 g sušených švestek
  • máslo na vymazání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Řada lidí se jáhel bojí, že budou hořké, ale není k tomu důvod. Jáhly (100 g odpovídá asi polovině 200ml hrnku) nasypejte do cedníku a pořádně je propláchněte vroucí vodou – tak se zbavíte obávané hořkosti.

Krok 2: Spařené jáhly nasypejte do rendlíku, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Počítejte s tím, že během vaření dost nabydou a je potřeba je míchat, takže rendlík zvolte o něco větší. Vařte je asi 20 minut doměkka, až vznikne hustá kaše a všechna se vstřebá. Nechte vychladnout.

Krok 3: Troubu zapněte na 160 °C. Vejce rozdělte na a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, lépe to jde se špetkou soli. Jáhly dejte do mísy, přidejte žloutky, , skořici, , a a pořádně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Krok 4: Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a těsto do něj přendejte. Navrch zamáčkněte pokrájené – a rozhodně jimi nešetřete. Vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Hotový jahelník je hezky pevný a na povrchu zlatavý.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravy-jahlovy-nakyp-se-susenymi-svestkami-a-bez-lepku-70507




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *