🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Jahelník patří mezi klasické české moučníky a sladká jídla, na které se ale bohužel často zapomíná. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a jako bonus je vhodný i pro celiaky a malé děti: jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Přidejte sušené ovoce a zdravý moučník je na světě.
🍓 Ingredience
- 100 g jáhel
- 370 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrst sekaných ořechů
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 1 hrst sušených brusinek
- 100 g sušených švestek
- máslo na vymazání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Řada lidí se jáhel bojí, že budou hořké, ale není k tomu důvod. Jáhly (100 g odpovídá asi polovině 200ml hrnku) nasypejte do cedníku a pořádně je propláchněte vroucí vodou – tak se zbavíte obávané hořkosti.
Krok 2: Spařené jáhly nasypejte do rendlíku, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Počítejte s tím, že během vaření dost nabydou a je potřeba je míchat, takže rendlík zvolte o něco větší. Vařte je asi 20 minut doměkka, až vznikne hustá kaše a všechna voda se vstřebá. Nechte vychladnout.
Krok 3: Troubu zapněte na 160 °C. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, lépe to jde se špetkou soli. Jáhly dejte do mísy, přidejte žloutky, cukr, skořici, ořechy, semínka a brusinky a pořádně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Krok 4: Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a těsto do něj přendejte. Navrch zamáčkněte pokrájené sušené švestky – a rozhodně jimi nešetřete. Vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Hotový jahelník je hezky pevný a na povrchu zlatavý.








Napsat komentář