🕒 Doba přípravy: 25 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 4 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Hovězí pečínka má v české kuchyni svoji tradici. Jedním z klasických pokrmů, kde uplatníte prošpikovanou hovězí kýtu, je i znojemská pečeně. Tohle je snad jediné jídlo, kde i teplá kyselá chutná všem!

🍓 Ingredience

  • 900 g hovězí kýty
  • 75 g špeku
  • 8 kyselých okurek
  • a pepř
  • 3 cibule
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky celého nového

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Hovězí kýtu odblaňte. Polovinu špeku a asi dvě malé okurky nakrájejte na špalíčky. Pomocí nože s úzkou, dlouhou ostrou čepelí do masa propichujte na různých místech po směru vláken (ne jim napříč) hluboké díry a připravenými špalíčky je vyplňte. Poté maso ze všech stran osolte a opepřete.

Krok 2: V kastrolu rozehřeje trochu oleje a zbytek špeku nakrájený na kostičky. V tuku ze všech stran opečte maso dozlatova. Pak ho vyjměte a ve výpeku osmahněte jemně nakrájenou cibuli – také dozlatova. Podlijte ji trochou vývaru a opět restujte, až se tekutina odpaří. Takto opakujte, dokud nevznikne hnědý hutný základ omáčky. Vložte do něj maso, podlijte vývarem nebo vodou asi do třetiny jeho výšky, přidejte koření a na mírném ohni za občasného promíchání a podlití duste asi 2,5 hodiny úplně doměkka.

Krok 3: Na závěr do omáčky vložte najemno nakrájené (podle chuti a velikosti asi čtyři až šest kusů) a promíchejte. Plátky pečeně podávejte bohatě přelité omáčkou, jako příloha se hodí nebo vídeňský .

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *