🕒 Doba přípravy: 25 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 4 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Hovězí pečínka má v české kuchyni svoji tradici. Jedním z klasických pokrmů, kde uplatníte prošpikovanou hovězí kýtu, je i znojemská pečeně. Tohle je snad jediné jídlo, kde i teplá kyselá okurka chutná všem!
🍓 Ingredience
- 900 g hovězí kýty
- 75 g špeku
- 8 kyselých okurek
- sůl a pepř
- rostlinný olej
- 3 cibule
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 bobkový list
- 3 kuličky celého nového koření
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Hovězí kýtu odblaňte. Polovinu špeku a asi dvě malé okurky nakrájejte na špalíčky. Pomocí nože s úzkou, dlouhou ostrou čepelí do masa propichujte na různých místech po směru vláken (ne jim napříč) hluboké díry a připravenými špalíčky je vyplňte. Poté maso ze všech stran osolte a opepřete.
Krok 2: V kastrolu rozehřeje trochu oleje a zbytek špeku nakrájený na kostičky. V tuku ze všech stran opečte maso dozlatova. Pak ho vyjměte a ve výpeku osmahněte jemně nakrájenou cibuli – také dozlatova. Podlijte ji trochou vývaru a opět restujte, až se tekutina odpaří. Takto opakujte, dokud nevznikne hnědý hutný základ omáčky. Vložte do něj maso, podlijte vývarem nebo vodou asi do třetiny jeho výšky, přidejte koření a na mírném ohni za občasného promíchání a podlití duste asi 2,5 hodiny úplně doměkka.
Krok 3: Na závěr do omáčky vložte najemno nakrájené kyselé okurky (podle chuti a velikosti asi čtyři až šest kusů) a promíchejte. Plátky pečeně podávejte bohatě přelité omáčkou, jako příloha se hodí rýže nebo vídeňský houskový knedlík.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/znojemska-omacka-s-hovezim








Napsat komentář