🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Jednoduchý recept na klasické gratinované brambory se vám nikdy neztratí. K jemným plátkům brambor se nebojte přidat ani stejně jemně nakrájenou mrkev a petržel.
🍓 Ingredience
- 2 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- 250 ml 40% smetany ke šlehání
- 250 ml crème fraîche
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 stroužek česneku
- 75 g másla
- 1.2 kg brambor
🥘 Postup přípravy
Krok 1: V kastrolku smíchejte smetanu ke šlehání, crème fraîche, bobkový list, tymián, špetku muškátového oříšku a polovinu stroužku česneku. Asi dvě minuty vařte a pak nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte máslem a vytřete řeznou stranou česneku. Brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně (struhadlo na tenké plátky zeleniny). Zbytek másla rozpusťte. Ze smetany vyndejte bobkový list, česnek a tymián.
Krok 3: Do pekáčku rozprostřete brambory, zalijte smetanou a asi hodinu zapékejte dozlatova. Povrch potřete rozpuštěným máslem a ještě nechte dopéct krustičku. Po vyndání z trouby nechte deset minut odpočinout a můžete podávat.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/klasicke-gratinovane-brambory-dauphinoise-53235








Napsat komentář