Jednoduchý kávový dort

, , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 22 cm průměr formy

🍪 Popis

Tomuto jednoduchému kávovému těstu dodává vláčnost či a drobenkou navrch nestrávíte ani minutu práce navíc. Když místo pekáčku použijete dortovou formu a podle nálady přidáte i šlehačku a , budete mít z nedělního koláče opravdový slavnostní dort.

🍓 Ingredience

  • 2.5 hrnku hladké mouky
  • 1.25 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička mleté
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 šálek silné černé kávy
  • 1 vejce
  • 1 hrnek podmáslí
  • máslo na vymazání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vymažte vrstvou másla.

Krok 2: V míse smíchejte mouku, a . Ingredience, které se měří na hrnky, odměřujte v hrnku o objemu 200 ml. Přidejte (pokud máte v oblibě netradiční chutě, zvolte olej olivový, jinak si vystačíte s řepkovým) a vypracujte drobenku. Asi 1/2 hrnku drobenky odeberte a nechte na závěr.

Krok 3: Až odeberete menší část drobenky, do větší části v míse přidejte , vejce, podmáslí a kávu – stačí malý šálek, asi 30 ml. Důkladně promíchejte, až vznikne husté, hladké a polotekuté těsto.

Krok 4: Vypracované těsto nalijte do připravené formy a urovnejte. Rovnoměrně posypte odloženou drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.

Krok 5: Hotový dort nechte vychladnout a podle příležitosti a chuti podávejte jen tak nebo ozdobte čerstvým ovocem a šlehačkou. Je vynikající také se lžící zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *