🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Také jste si na zimní dovolené v Rakousku zamilovali sýrové špecle? Aromatický sýr a dokřupava osmažená cibulka… Komu by to nechutnalo! S tímhle receptem si je můžete připravit i doma.
🍓 Ingredience
- 140 ml mléka
- 4 vejce
- 400 g hrubé mouky
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce sádla
- 250 g horského sýru
Na osmaženou cibulku
- 2 cibule
- 1 lžička hladké mouky
- 3 lžíce sádla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Nejdřív si připravte cibule: oloupejte je a nakrájejte na kolečka široká asi 3 mm. Dejte si záležet, jemně nakrájená a stejně silná kolečka jsou pro dokonalý výsledek opravdu důležitá. Nejlepší je použít kráječ.
Krok 2: V menším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu – musí ho být tolik, aby mohla cibule volně plavat. Cibuli zlehka poprašte hladkou moukou a rozeberte přitom na kolečka. Po částech vkládejte do rozpáleného tuku a smažte do světlehnědé barvy. Pomocí děrované naběračky ji z lázně vytáhněte ve chvíli, kdy si budete říkat, že ji tam ještě pár sekund necháte – ještě dojde. Hotovou cibulku odložte na vrstvu papírových utěrek a nechte odsát přebytečný tuk.
Krok 3: Horský sýr nastrouhejte nahrubo (můžete ho nahradit sýrem fontina), do velkého hrnce dejte vařit vodu.
Krok 4: V míse promíchejte mléko, vejce a špetku soli. Po částech zapracujte mouku tak, aby vzniklo husté a lepivé těsto, v němž se začnou při míchání tvořit bublinky.
Krok 5: Vařící vodu řádně osolte a přes síto na halušky protřete těsto do vody. Vařte asi dvě minuty. Až všechny špecle vyplavou na povrch, sceďte je, přidejte lžíci sádla a promíchejte.
Krok 6: Hotové špecle krátce opečte ve velké pánvi na lžíci sádla. Přidejte nastrouhaný sýr, podlijte trochou vařící vody a míchejte, až se sýr rozpustí a obalí všechny noky.
Krok 7: Podávejte horké, bohatě posypané smaženou cibulkou.
☕️ Poznámka
Jídlo je vydatné a velice chutné, pro masožravce ale můžete na pánvi ještě před vhozením špeclí opéct kousek slaniny nakrájené na kostičky.








Napsat komentář