🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Na Zelený čtvrtek letos místo zelené polévky servírujte placičky. Ty ale můžete také přikusovat k polévce.
🍓 Ingredience
- 250 g čerstvé či mražené brokolice, povolené, nasekané na cca 1,5cm kousky (stonky nakrájené na ještě drobnější kostičky)
- 180 g mraženého hrášku
- 2 vejce
- 60 g čedaru, nastrouhaného nahrubo
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (může být i celozrnná) + případně na poprášení
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 lžičky česnekového prášku (mletého sušeného česneku)
- 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- rostlinný olej na opékání
- mikrobylinky či výhonky podle chuti k podávání
NA DIP
- 2 vrchovaté lžíce hustého jogurtu
- 3 vrchovaté lžíce majonézy (nebo podle chuti)
- hrst nasekané pažitky či jarní cibulky
🥘 Postup přípravy
1 V hrnci přiveďte k varu vodu a vsypte do ní brokolici a hrášek, vařte 3–4 minuty. Potom je propláchněte v cedníku studenou tekoucí vodou a nechte okapat.
2 V míse smíchejte ostatní suroviny, vsypte dobře okapaný hrášek s brokolicí a promíchejte na hustou lepivou hmotu.
3 Odebírejte zhruba 2 lžíce hmoty a tvarujte z ní kuličky (mělo by jich vyjít asi 16), pokládejte je na podložku vyloženou pečicím papírem nebo poprášenou hladkou moukou a rukou je zploštěte. (Nelekejte se, když budou sotva držet pohromadě, roztékající se sýr jim během opékání pomůže.) V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a pak na něm opékejte opatrně přenesené placičky (podle potřeby po dávkách) asi 3 minuty z každé strany dozlatohněda.
4 Ihned podávejte, doplněné dipem smíchaným z uvedených surovin a ozdobené mikrobylinkami či výhonky.








Napsat komentář