🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Ta pravá snídaně pro líné ráno – večer připravíte a ráno už jen šoupnete do předehřáté trouby. Než se žemlovka upeče, můžete se jít ještě na chvíli zachumlat do peřin…
🍓 Ingredience
- 125 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 1/2 balení bílého toustového chleba (můžete použít také zbytky mazance či vánočky)
- 5 velkých vajec
- 360 g smetany na vaření
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce pomerančového likéru (Gran Marnier, Cointreau)
- špetka soli
- hrst plátků mandlí
- moučkový cukr na poprášení
🥘 Postup přípravy
1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte máslo, přidejte cukr a míchejte, dokud se v másle nerozpustí. Sladké máslo nalijte do pekáčku o rozměru 20 x 30 cm a rozprostřete do něj toustový chléb.
2 V míse prošlehejte vejce, smeta- nu, vanilkový extrakt, pomerančový likér a špetku soli, směsí rovnoměrně polijte obsah pekáčku a posypte mandlemi. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice přes noc odpočinout.
3 Ráno předehřejte troubu na 175°C a dejte žemlovku péct na 35–40 minut dozlatova. Podávejte ji poprášenou moučkovým cukrem.








Napsat komentář