🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍪 Popis

sice vypadá jako veliký , ale ve skutečnosti je jemnější, nadýchanější a hlavně se na ni vejde spousta pomazánky. Pevnost z ní dělá ideální základ pro oblíbené české chlebíčky.

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 500 g
  • droždí čerstvé 15 g
  • 300 ml vlažné
  • krupicový ½ ČL
  • 10 g
  • máslo 80 g o pokojové teplotě
  • vejce 1 ks prošlehané s trochou vody, na potření (nemusí být celé vejce, stačí 1 žloutek či 1 ),

🥘 Postup přípravy

1
Do mísy vsypte mouku, přidejte rozdrobené droždí, vlažné mléko a cukr. Začněte zadělávat těsto, poté přisypte sůl a pokračujte v hnětení, nejlepším pomocníkem vám bude robot s hákem. Nakonec zapracujte máslo a uhněťte hebké, téměř nelepivé těsto. V robotu to bude trvat 10–15 minut, ručně o něco déle.
2
Těsto v míse zakryjte potravinářskou fólií nebo je přesuňte do uzavíratelné nádoby a nechte vykynout, aby zdvojnásobilo objem, trvá to zhruba hodinu.
3
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte z mísy a rozdělte na poloviny (pokud to nemáte v oku, zvažte je celé a poté odvažte půlku, ale přesnost není třeba). Každou vyválejte do co největšího obdélníku, přeložte na třetiny (po delší straně). Zarolujte, spoje seštípněte k sobě a vyválejte do válečku. Veky dejte na připravený plech a zakryté nechte ještě 25–30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 190°C.
4
Veky potřete prošlehaným vejcem a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 10 minut, potom stáhněte teplotu na 170°C a ještě 20–25 minut dopékejte.

☕️ Poznámka

Energie 2678 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 340 g
Tuky 93 g
Vláknina 61 g

https://www.apetitonline.cz/recept/veka




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *