Vláčný bezlepkový koláč s lískovými oříšky a kakaem

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍪 Popis

Vypadá nenápadně, ale chutná božsky! Vláčný koláč z lískových oříšků a kakaa je přirozeně bezlepkový, chutí trochu připomíná brownies a nutellu, a když ho upečete z dvojnásobné dávky ve 2 formách jako dvoupatrový dort se šlehačkou, rozhodně taky nikoho neurazí. Hotový je přitom během chvilky!

🍓 Ingredience

  • 250 g mletých lískových oříšků
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli

🥘 Postup přípravy

Krok 1: ušlehejte dotuha. Změklé máslo pak (klidně stejným šlehačem) šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do světlého krému. Vmíchejte vanilku a a střídavě pak opatrně zapracujte s kypřicím práškem a mletými .

Krok 2: Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené formy a při 170 °C pečte 30 až 40 minut, až povrch zpevní. Dávejte pozor, abyste koláč nepřesušili – může se zdát lehce nedopečený, ale po vychladnutí ještě zatuhne.

Krok 3: Po vychladnutí posypejte kakaem a sekanými lískovými či čokoládovými hoblinkami nebo třeba přelijte čokoládovou polevou a podávejte s ušlehanou smetanou, která je ke koláči přímo božská.

☕️ Poznámka

Tip: Pokud máte neloupané lískové ořechy vcelku, nejdříve je na pánvi v troubě nasucho opražte a v utěrce z nich pak oloupejte slupky.

Energetická hodnota celkem pro: 22 cm průměr formy
Energie15 792 kJ
Bílkoviny72,51 g
Tuky300,9 g
Sacharidy191,58 g
Sůl2,2 g
SAFA83 g
Vláknina33,75 g
Cukry163,13 g

https://www.prozeny.cz/clanek/vlacny-bezlepkovy-kolac-s-liskovymi-orisky-a-kakaem-71001




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *