Křehký koláč s medem a ořechy

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 55 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 23 cm průměr formy

🍪 Popis

a jsou tradičními surovinami středoevropské zimy. Dopřejte si je plnými hrstmi v tomto báječném koláči. Hotový je za chvilku a než se upeče, provoní celý byt!

🍓 Ingredience

  • 1 balení křehkého nebo listového těsta
  • 300 g tekutého medu
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 hrsti vlašských ořechů

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapněte na 200°C. Těsto, ať už křehké nebo listové, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 3 mm. Jeden arch papíru sloupněte, pomocí druhého těsto překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý, teď horní arch.

Krok 2: Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte zpět pečicí papír, zasypte pečicími fazolemi (buď keramickými nebo prostě jakoukoliv luštěninou – funguje to jen jako závaží, aby se těsto při pečení nevypoulilo) a vložte na 10 minut do trouby.

Krok 3: Mezitím dejte do mísy med, , smetanu, mouku, vejce, a promíchejte. Pokud je med tuhý, můžete směs lehce prošlehat šlehačem.

Krok 4: vyjměte z trouby, sundejte papír s fazolemi a nalijte na něj náplň. Posypte lehce posekanými a vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne. Pozor na připálení – med s cukrem snadno ztmavnou.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/krehky-kolac-s-medem-a-orechy-61361




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *