🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Nastavovaná kaše bývala jídlem chudých, základ je totiž z brambor, krup a cibule. Dohromady ale tyto jednoduché ingredience tvoří syté a výživné jídlo, které si s chutí dáváme i jako hlavní chod. Přidat můžete uzené, slaninu či vajíčko a mít ji tak i jako luxusní přílohu.
🍓 Ingredience
- 1 hrnek ječných krup
- sůl a pepř
- 1 kg brambor
- 1/2 lžičky kmínu
- 3 lžíce sádla
- 3 cibule
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Poměr krup a brambor můžete libovolně upravit, já dala asi 200 ml hrníček na kilo brambor. Kroupy propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka, pro zkrácení doby vaření je den předem namočte.
Krok 2: V jiném hrnci si opět v osolené vodě a navíc s trochou kmínu proti nadýmání uvařte oloupané a pokrájené brambory. Nejlepší na kaši je varný typ C.
Krok 3: Mezitím si pomalu dozlatova na sádle (já dala kachní) opečte na půlkolečka pokrájenou cibuli. Během restování osolte.
Krok 4: Uvařené brambory slijte a spolu s mlékem, prolisovaným česnekem a majoránkou rozšťouchejte. Metličkou pak můžete ještě trochu našlehat, aby byla kaše nadýchanější. Vmíchejte kroupy a většinu cibule a podle chuti osolte a opepřete nebo ještě přidejte česnek.
Krok 5: Podávejte ozdobené zbylou cibulkou, čerstvou bylinkou (kromě majoránky se hodí libeček pažitka, kopr i petržel) nebo třeba s volským okem. Komu v jídle chybí maso, přidá k opékání cibule ještě na kostičky pokrájenou slaninu či uzené.








Napsat komentář