🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 55 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí
🍪 Popis
Podivujete se nad kombinací piva a sladkého dezertu? Bábovka vás příjemně překvapí. Je dokonale vláčná a pivo jí propůjčí jemnou karamelovou chuť.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 2 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 200 ml 30% zakysané smetany
- 150 g tmavé čokolády
- 200 g másla
- 1 lžíce instantní kávy
- 200 ml piva stout
- hrubá mouka na vysypání
- máslo na vymazání
Na dohotovení
- 70 g tmavé čokolády
- 1 lžíce másla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Do rendlíku nalijte pivo (použijte typ stout, jako je například Guinness) přidejte máslo, kávu a nalámanou čokoládu. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se vše spojí. Směs nevařte, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
Krok 2: Vejce prošlehejte s cukrem a pak vmíchejte zakysanou smetanu. Postupně přidávejte obě mouky smíchané s jedlou sodou. Do moučné směsi pak po částech přidávejte připravený základ z piva.
Krok 3: Těsto důkladně prošlehejte a nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Ke konci pečení můžete špejlí vyzkoušet, zda je uvnitř upečená. Je-li špejle po vytažení čistá, je hotovo.
Krok 4: Bábovku nechte chvilku vychladnout a pak ji vyklopte na rovnou plochu. Čokoládu na polevu nechte rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo a míchejte, až se obě suroviny spojí. Bábovku přelijte polevou a nechte ztuhnout.








Napsat komentář