🕒 Doba přípravy: 60 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍓 Ingredience


Náplň:

  • mleté maso 500 gramů (hovězí)
  • cibule 1 kus (malá)
  • piniová 1 hrst
  • nové koření 1 lžička (mleté)
  • skořice 1/2 lžičky (mletá)
  • rostlinný 2 lžíce
  • sůl
  • pepř

Omáčka:

  • bílý 200 gramů
  • salátová 1/2 kusu
  • máta 1 hrst (čerstvá)
  • sůl
  • pepř

🥘 Postup přípravy

1. Nejprve připravte náplň: cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na rozpáleném oleji. Přidejte koření, nechte ho minutku rozvonět a vsypte maso. Zprudka ho orestujte, osolte, opepřete a stáhněte z plotny. V pánvi nasucho opražte a vmíchejte je k masu.

2. Připravte omáčku: okurku nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z ní maximum tekutiny a vmíchejte ji do jogurtu. Přidejte nasekanou mátu, podle chuti osolte, opepřete a promíchejte. Dokud ji nebudete potřebovat, uložte ji do lednice, všechny chutě se zatím hezky prolnou.

3. Bulgur připravte podle návodu, obvykle stačí zalít dvojnásobkem vroucí vody, přiklopit a nechat 15–20 minut odležet, aby vsákl tekutinu. Pak k němu přidejte nasekanou cibuli, mátu a rozmixujte téměř dohladka – pokud máte blender, nebo sekací nástavec k ponornému mixéru, půjde to skoro samo. Vmíchejte koření a mleté maso a pořádně směs prohněťte.

4. Mokrýma rukama naberte trochu masové směsi, rozprostřete ji po dlani a do středu dejte trochu náplně. Tu do masa zabalte a vytvořte charakteristické, na koncích zúžené krokety. Osmažte je ve vyšší vrstvě oleje a hotové kousky odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný . Ihned podávejte s jogurtovou omáčkou.

☕️ Poznámka

Oblíbený blízkovýchodní předkrm v sobě spojuje kořeněnou masovou náplň a hutné masové „těsto“. Dělá se ze speciálního jemného bulguru, který v syrovém stavu připomíná hrubou krupici. Mívají ho v tureckých a orientálních potravinách. Pokud ho neseženete, použijte obyčejný, ale důkladně ho promixujte.

https://www.igurmet.cz/recepty/maso/mlete-maso/kibbeh-8200/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *