🕒 Doba přípravy: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 500 ml
🍪 Popis
Advocaat je likér tak hustý, že se dokonce jídává mocca lžičkou. Obvykle se podává s neslazenou šlehačkou. Když ji navíc poprášíte kakaem nebo na ni nastrouháte čokoládu, získáte bleskový minidezert pro dospělé.
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
1
V míse prošlehejte žloutky, sůl a cukr, aby směs zhoustla a ve stužkách stékala ze stěrky. Pak pomalu přilévejte a současně zašlehávejte brandy, ararat či koňak, aby se směs dobře spojila. Přesuňte do rendlíku a zahřívejte na velmi mírném ohni za stálého, trpělivého šlehání. Pokud máte vařič, který se obtížně reguluje, anebo pro jistotu můžete šlehat také v žáruvzdorné míse posazené nad vodní lázní tak, aby se nedotýkala hladiny vroucí vody.
2
Likér je hotový, když pěkně zhoustne a je pořádně horký, ale nesmí se vařit – pokud by se tak dělo, alkohol by se odpařoval a advocaat by ztratil na chuti, opojné síle i trvanlivosti.
3
Odstavte rendlík či mísu a vešlehejte vanilku. Nechte zchladnout, pomocí vhodného trychtýře nalijte nejlépe do lahví se širokým hrdlem (nebo do zavařovací sklenice), po úplném dochladnutí uzavřete a uložte do chladničky. Tam vydrží nejméně měsíc. Podávejte v malých širších sklenkách, mističkách či šálcích.
☕️ Poznámka
Namísto lusku lze použít také 2 lžičky co možná nejkvalitnějšího vanilkového extraktu, popřípadě vanilkovou pastu – u té se řiďte údaji na obalu. Chcete-li mít advocaat přece jen o něco řidší, nařeďte ho smetanou.
🍏 Výživa
Energie: 5192 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 582 g
Tuky 126 g
Vláknina 290 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/advocaat-nizozemsky-vajecny-liker








Napsat komentář