Advocaat (nizozemský vaječný likér)

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 500 ml

🍪 Popis

Advocaat je likér tak hustý, že se dokonce jídává mocca lžičkou. Obvykle se podává s neslazenou šlehačkou. Když ji navíc poprášíte kakaem nebo na ni nastrouháte čokoládu, získáte bleskový minidezert pro dospělé.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

1
V míse prošlehejte žloutky, sůl a cukr, aby směs zhoustla a ve stužkách stékala ze stěrky. Pak pomalu přilévejte a současně zašlehávejte brandy, ararat či koňak, aby se směs dobře spojila. Přesuňte do rendlíku a zahřívejte na velmi mírném ohni za stálého, trpělivého šlehání. Pokud máte vařič, který se obtížně reguluje, anebo pro jistotu můžete šlehat také v žáruvzdorné míse posazené nad vodní lázní tak, aby se nedotýkala hladiny vroucí vody.
2
Likér je hotový, když pěkně zhoustne a je pořádně horký, ale nesmí se vařit – pokud by se tak dělo, by se odpařoval a advocaat by ztratil na chuti, opojné síle i trvanlivosti.
3
Odstavte rendlík či mísu a vešlehejte vanilku. Nechte zchladnout, pomocí vhodného trychtýře nalijte nejlépe do lahví se širokým hrdlem (nebo do ), po úplném dochladnutí uzavřete a uložte do chladničky. Tam vydrží nejméně měsíc. Podávejte v malých širších sklenkách, mističkách či šálcích.

☕️ Poznámka

Namísto lusku lze použít také 2 lžičky co možná nejkvalitnějšího vanilkového extraktu, popřípadě vanilkovou pastu – u té se řiďte údaji na obalu. Chcete-li mít advocaat přece jen o něco řidší, nařeďte ho smetanou.

🍏 Výživa

Energie: 5192 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 582 g
Tuky 126 g
Vláknina 290 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *