🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Zkuste letos na jaře jehněčí trochu jinak a připravte si ho na arabský způsob – s voňavým kořením a rozinkovo-rýžovým pilafem, který se s výraznou masovou omáčkou a křupavými mandlemi perfektně doplňuje.
🍓 Ingredience
Na maso:
- 2 cibule
- 1200 g jehněčího masa
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1.5 lžičky kurkumy
- 1.5 lžičky mleté skořice
- 1.5 lžičky mletého římského kmínu
- 3 tobolky celého kardamomu
- 2 bobkové listy
- sůl
- olej
- drcený pepř
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 1 hrst mandlových lupínků
Na pilaf:
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 6 hlaviček hřebíčku
- 1 ks celé skořice
- 4 tobolky celého kardamomu
- 1.5 hrnku rýže basmati
- 50 g rozinek
- 1 lžička soli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Hlavně se nelekněte dlouhého seznamu koření! Něco klidně vynechte nebo vyměňte za nové koření, muškát, kari, garam masalu či do rýže použijte šafrán. Prostě dle vaší chuti a stavu spíže (já třeba přidávám i chilli). Určitě ale nezapomeňte na skořici, která je v kombinaci s masem a rozinkovou rýží prostě skvělá!
Krok 2: Maso – kýtu, krk nebo plec (nebojte se ale koupit kusy s kostí, dodají omáčce na chuti) – odblaňte a pokrájejte na větší kusy. V tlakovém hrnci rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět 2 velké cibule pokrájené nadrobno. Přidejte maso a také opečte. Zasypejte nasekaným česnekem a kořením, nechte chvilku rozvonět, dost osolte a zalijte drcenými rajčaty a vodou tak, aby hladina sahala 2 cm nad maso. Jestli používáte čerstvý koriandr, vhoďte do hrnce i jeho nasekané stonky, lístky nechte k servírování. Vařte asi 1,5 hodiny do změknutí, v klasickém hrnci pak asi o hodinu déle.
Krok 3: Z hrnce vyndejte kosti a případně koření a omáčku ještě asi 10 minut zprudka povařte, aby zhoustla.
Krok 4: Mezitím si připravte pilaf: najemno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev opečte na troše oleje do změknutí, přidejte nasekaný česnek, všechno koření a rýži a ještě chvíli opékejte. Zalijte 3,5 hrnky vody, osolte a vmíchejte rozinky. Pod pokličkou uvařte doměkka.
Krok 5: Mandlové lupínky nasucho opečte na pánvi. Pilaf načechrejte vidličkou a podávejte s masovou omáčkou, mandlovými lupínky a čerstvým koriandrem nebo petrželí. Pro zjemnění je výborný i řecký jogurt.
☕️ Poznámka
Rýži uvařte ve šťávě z masa – buď vynechejte cibuli s mrkví a rýži prostě nasypte k téměř uvařenému masu, nebo odeberte část šťávy a tu přidejte k rýži místo části vody. Počítejte pak ale s tím, že vám příloha zmizí možná ještě dřív než maso!








Napsat komentář