🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 litr
🍪 Popis
Jestli si bez kečupu neumíte představit většinu svých oblíbených jídel, ale zároveň nechcete jíst ty plné chemie, máme pro vás tip! Léty ověřený recept podle našich babiček, který funguje.
🍓 Ingredience
- 1.5 kg rajčat
- 250 g cibule
- 250 g kapie
- 250 g jablek
- 5 lžic cukru krupice
- 1.5 lžíce soli
- 150 ml octa 8%
- 1 chilli paprička
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 stroužek česneku
- 10 hřebíčků
- 3 bobkové listy
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.
Krok 2: Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.
Krok 3: Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý zázvor a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.
Krok 4: Hřebíček a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.
Krok 5: Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.
Krok 6: Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/babicciny-recepty-kdyz-dobry-kecup-tak-tento-domaci-12900








Napsat komentář