Babiččin domácí kečup

,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 litr

🍪 Popis

Jestli si bez kečupu neumíte představit většinu svých oblíbených jídel, ale zároveň nechcete jíst ty plné chemie, máme pro vás tip! Léty ověřený recept podle našich babiček, který funguje.

🍓 Ingredience

  • 1.5 kg rajčat
  • 250 g
  • 250 g kapie
  • 250 g jablek
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1.5 lžíce soli
  • 150 ml octa 8%
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 10 hřebíčků
  • 3 bobkové listy

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.

Krok 2: Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.

Krok 3: Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.

Krok 4: a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.

Krok 5: Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.

Krok 6: Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *