Balzamikové kedlubny

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

dodá kedlubnám sladký a zároveň kyselý tón.

🍓 Ingredience

  • 300 g kedluben (2–4 kusy), oloupaných a nakrájených na klínky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 40 g másla
  • cca 400 ml vody
  • 1/2–1 lžíce balzamikového octa (podle chuti)

🥘 Postup přípravy

1 Do velkého rendlíku nebo hlubší pánve dejte v jedné vrstvě kedlubnové klínky tak, aby kolem nich nebylo moc volného místa. Připravte si kolo z pečicího papíru, které bude pěkně pasovat do nádoby s kedlubnami, zatím ho odložte.

2 Ke kedlubnám přidejte , a máslo. Vlijte tolik vody, aby byly skoro ponořené. Zakryjte kolem z papíru a vařte na středním ohni asi 15 minut. Pak otestujte párátkem či zašpičatělou špejlí, zda jsou měkké. Pokud ne, vařte dál (jestli se odpaři-la většina tekutiny, přidejte pár lžic vody). Pokud měkké jsou, ale ještě plavou, odstraňte papír, zesilte oheň a nechte tekutinu odpařit – opatrně, aby se kedlubny nepřichytily.

3 Jakmile tekutiny zbývá jen velmi málo, vlijte balzamikový a na středním ohni prohřívejte a každou půlminutu protřeste, aby se kedlubny nepřichytily. Měly by se začít pěkně lesknout. Jakmile zmizí veškerá tekutina, naposledy kedlubny protřeste a přesuňte je do nahřáté servírovací nádoby anebo rovnou k masu a podávejte.

☕️ Poznámka

https://www.apetitonline.cz/recept/balzamikove-kedlubny




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *