Bezlepkový jahelník se švestkami a skořicí

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 koláčová forma o průměru 23 cm

🍪 Popis

I v tradiční české kuchyni najdete skvělou inspiraci pro zdravé pečení. Třeba takové jáhly, jsou bezlepkové, stojí pár korun, a přitom mají tolik živin! Upečte z nich lahodný jahelník slazený jen agávovým sirupem a doplněný o pořádnou vrstvu šťavnatých švestek se skořicí.

🍓 Ingredience

Na jáhly

  • 3/4 hrnku jáhel
  • 2.5 hrnku plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička mleté
  • 6 lžic agávového sirupu
  • 2 vejce
  • 3 lžíce másla

Na švestky

  • 25 švestek
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce rumu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Jáhly (mně se chuťově nejvíce osvědčily ty v bio kvalitě) propláchněte vroucí vodou, aby ztratily hořkost, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a za občasného míchání povařte asi 20 minut doměkka.

Krok 2: Do horkých jáhel vmíchejte dvě lžíce másla, skořici a agávový , či jiné sladidlo a nechte chvíli vychladnout.

Krok 3: Mezitím si nadrobno pokrájejte vypeckované švestky, které smíchejte s cukrem, skořicí (nebo perníkovým kořením) a rumem.

Krok 4: vmíchejte k jáhlům, z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně je do směsi zapracujte také.

Krok 5: Poslední lžící másla vymažte koláčovou formu, na dno rozetřete polovinu těsta, poté švestky a nakonec vše překryjte zbylým těstem. Pečte 40 až 50 minut při 160 °C. Podávejte teplé či studené jako zdravý dezert i lahodnou snídani.

☕️ Poznámka

Do náplně může použít i , nahrubo nastrouhaná nebo doslazovat povidly.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *