🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 koláčová forma o průměru 23 cm
🍪 Popis
I v tradiční české kuchyni najdete skvělou inspiraci pro zdravé pečení. Třeba takové jáhly, jsou bezlepkové, stojí pár korun, a přitom mají tolik živin! Upečte z nich lahodný jahelník slazený jen agávovým sirupem a doplněný o pořádnou vrstvu šťavnatých švestek se skořicí.
🍓 Ingredience
Na jáhly
- 3/4 hrnku jáhel
- 2.5 hrnku plnotučného mléka
- 1 špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 6 lžic agávového sirupu
- 2 vejce
- 3 lžíce másla
Na švestky
- 25 švestek
- 3 lžíce hnědého přírodního cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce rumu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Jáhly (mně se chuťově nejvíce osvědčily ty v bio kvalitě) propláchněte vroucí vodou, aby ztratily hořkost, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a za občasného míchání povařte asi 20 minut doměkka.
Krok 2: Do horkých jáhel vmíchejte dvě lžíce másla, skořici a agávový sirup, med či jiné sladidlo a nechte chvíli vychladnout.
Krok 3: Mezitím si nadrobno pokrájejte vypeckované švestky, které smíchejte s cukrem, skořicí (nebo perníkovým kořením) a rumem.
Krok 4: Žloutky vmíchejte k jáhlům, z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně je do směsi zapracujte také.
Krok 5: Poslední lžící másla vymažte koláčovou formu, na dno rozetřete polovinu těsta, poté švestky a nakonec vše překryjte zbylým těstem. Pečte 40 až 50 minut při 160 °C. Podávejte teplé či studené jako zdravý dezert i lahodnou snídani.
☕️ Poznámka
Do náplně může použít i kompot, nahrubo nastrouhaná jablka nebo ovoce doslazovat povidly.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravy-dezert-bezlepkovy-jahelnik-se-svestkami-a-skorici-58994








Napsat komentář