Boloňská omáčka z červené čočky

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

je skvělá luštěnina – chutná, dobře stravitelná, není nutné ji před přípravou namáčet a uvařená (až rozvařená) je do dvaceti minut. Hodí se do polévky i do pomazánek a v tomhle receptu bez problémů nahradí maso.

🍓 Ingredience

  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 140 g červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Všechnu kořenovou zeleninu omyjte a oloupejte a nakrájejte ji na opravdu drobné kostičky (nemusíte ji vážit, vezměte jednu středně velkou , menší a celeru přibližně tolik, kolik mrkve).

Krok 2: Ve větším kastrolu rozpalte na středně vysokou teplotu, vsypte zeleninu, osolte ji a za stálého míchání restujte, až se krásně rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to asi 5 minut. Poté přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rajčatový protlak a krátce je v základu promíchejte. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku, rychle ji rozmíchejte v horkém tuku, podlijte zeleninovým vývarem a vraťte na oheň.

Krok 3: Čočku propláchněte na sítku vodou a přidejte do hrnce. Přidejte také , , nové koření a . Promíchejte, přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na velmi mírný a zvolna vařte za občasného míchání asi 20 minut (podle potřeby můžete přilít trochu vývaru), ke konci míchejte častěji.

Krok 4: Až bude čočka úplně měkká a téměř rozvařená (trvá to opravdu přibližně 20 minut) a omáčka díky tomu krásně zhoustne, přidejte ještě prolisovaný stroužek česneku (nebo i dva), už jenom krátce prohřejte a podávejte s těstovinami a špetkou parmazánu.

☕️ Poznámka

ITALOVÉ POUŽÍVAJÍ DO ZÁKLADU OMÁČEK OBVYKLE ŘAPÍKATÝ – KDYŽ VÁM CHUTNÁ, UDĚLEJTE TO I VY. JÁ MÁM V OMÁČKÁCH, DO KTERÝCH PŘIDÁVÁM RAJČATA, RADĚJI KLASICKÝ BULVOVÝ CELER. MYSLÍM, ŽE VÍC PROHLOUBÍ JEJICH CHUŤ A DODÁ JIM „MASOVÝ“ NÁDECH.

Tip: Tahle omáčka chutná výborně i s rýží.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *