🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Červená čočka je skvělá luštěnina – chutná, dobře stravitelná, není nutné ji před přípravou namáčet a uvařená (až rozvařená) je do dvaceti minut. Hodí se do polévky i do pomazánek a v tomhle receptu bez problémů nahradí maso.
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Všechnu kořenovou zeleninu omyjte a oloupejte a nakrájejte ji na opravdu drobné kostičky (nemusíte ji vážit, vezměte jednu středně velkou mrkev, menší petržel a celeru přibližně tolik, kolik mrkve).
Krok 2: Ve větším kastrolu rozpalte olej na středně vysokou teplotu, vsypte zeleninu, osolte ji a za stálého míchání restujte, až se krásně rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to asi 5 minut. Poté přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rajčatový protlak a krátce je v základu promíchejte. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku, rychle ji rozmíchejte v horkém tuku, podlijte zeleninovým vývarem a vraťte na oheň.
Krok 3: Čočku propláchněte na sítku vodou a přidejte do hrnce. Přidejte také rajčatové pyré, bobkový list, nové koření a cukr. Promíchejte, přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na velmi mírný a zvolna vařte za občasného míchání asi 20 minut (podle potřeby můžete přilít trochu vývaru), ke konci míchejte častěji.
Krok 4: Až bude čočka úplně měkká a téměř rozvařená (trvá to opravdu přibližně 20 minut) a omáčka díky tomu krásně zhoustne, přidejte ještě prolisovaný stroužek česneku (nebo i dva), už jenom krátce prohřejte a podávejte s těstovinami a špetkou parmazánu.
☕️ Poznámka
ITALOVÉ POUŽÍVAJÍ DO ZÁKLADU OMÁČEK OBVYKLE ŘAPÍKATÝ CELER – KDYŽ VÁM CHUTNÁ, UDĚLEJTE TO I VY. JÁ MÁM V OMÁČKÁCH, DO KTERÝCH PŘIDÁVÁM RAJČATA, RADĚJI KLASICKÝ BULVOVÝ CELER. MYSLÍM, ŽE VÍC PROHLOUBÍ JEJICH CHUŤ A DODÁ JIM „MASOVÝ“ NÁDECH.
Tip: Tahle omáčka chutná výborně i s rýží.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/bolonska-omacka-z-cervene-cocky-70958








Napsat komentář