🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Bramborové škubánky, trpalky, kucmoch, osmažené taky šusky. Ať už se jim u vás doma říká jakkoliv, pořád je řeč o uvařených bramborách, které se propaří s moukou.
🍓 Ingredience
Na škubánky
- 750 g brambor
- 1 lžička soli
- 50 g jemné krupice
- 50 g hladké mouky
K podávání
- 3 lžíce mletého máku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 8 lžic rozpuštěného másla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky, zalijte vodou a neosolené uvařte doměkka – ale nerozvařte je!
Krok 2: Když jsou brambory měkké, slijte asi něco přes polovinu vody a zatím ji uschovejte. Horké brambory posypejte solí, krupicí a moukou a k bramborám to přimáčkněte dlaní. Pak vezměte vařečku a obráceným koncem do brambor udělejte asi pět děr.
Krok 3: Slitou vodu nalijte zpátky na brambory s moukou a na nízkém stupni (dřív se dávalo jen na kraj plotny) ještě asi 10 až 12 minut provařte. Hotové těsto je tuhé, ale ne mazlavé, slovy autorky kuchařky: „Nezkušená hospodyňka myslí, že když dá do převařených bramborů více mouky, že budou škubánky také tuhé, a zatím takovéto škubánky se lépe hodí pro knihaře na lep než za pokrm na stůl. Lépe jest, když se dá více bramborů a méně vařené.“
Krok 4: Případnou zbytnou tekutinu slijte a ještě nechte odpařit. Hotovou hmotu důkladně rozšťouchejte, aby v ní nezůstaly hrudky, a lžící odkrajujte hromádky škubánků, nebo v dlaních udělejte válečky.
Krok 5: Škubánky podávejte sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Někdo má rád také s nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo skořicovým cukrem. Můžete je udělat i naslano se slaninou či sýrem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/bramborove-skubanky-s-makem-61877








Napsat komentář