Brambory Hasselback v sýrovo-bylinkové omáčce

, , ,

🕒 Doba přípravy: 80 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍓 Ingredience

  • 600 gramů
  • 100 gramů (Gruyère)
  • sýr 75 gramů
  • smetana na šlehání 300 mililitrů
  • 300 mililitrů
  • česnek 3 stroužky
  • šalvěj 3 snítky (čerstvá)
  • 3 snítky (čerstvý)
  • 2 snítky (čerstvý)
  • pepř
  • máslo (na vymazání pekáče)

🥘 Postup přípravy

1. Brambory vydrhněte kartáčkem a nakrájejte na tenké plátky. Nedokrajujte je úplně, musí držet tvar. Mezi plátky sem tam vložte lístek šalvěje. Zbylé a česnek nasekejte nadrobno a vsypte je do misky. Přilijte smetanu, mléko, vmíchejte nastrouhaný parmazán a asi 75g nastrouhaného sýra Gruyère.

2. Pekáček vymažte máslem a naskládejte do něj brambory. Zalijte je směsí, brambory by v ní měly být ponořené asi do poloviny, maximálně do tří čtvrtin. Posypte zbylým sýrem. Zakryjte pekáč alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut. Pak alobal odstraňte a pečte dalších 15–20 minut, aby byly brambory měkké a na povrchu zlatavé. Ihned podávejte.

☕️ Poznámka

Efektní variace sází na dobrý sýr a čerstvé bylinky. dodá bramborám fantastickou chuť, bohužel se ale příliš nevypeče, před jídlem je proto lepší ji vyndat.

https://www.igurmet.cz/recepty/prilohy/brambory/brambory-hasselback-v-syrovo-bylinkove-omacce-8063/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *