🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: obtížné

🍪 Popis

Kouzlo tohoto francouzského dezertu spočívá v zkaramelizované krustičce, která dokonale kontrastuje s jemným těstem s vůní vanilky a rumu. Šéfkuchař Titus Eliáš podává ke canelé ještě božský žloutkový krém, a tak z nich dělá manu nebeskou!

🍓 Ingredience

  • vejce 2 ks
  • žloutek 2 ks
  • 500 ml
  • máslo 5 g
  • a trocha na vymazání formiček
  • krupicový 225 g
  • 20 ml
  • mouka pšeničná hladká 125 g
  • prosátá

NA ANGLICKÝ KRÉM

  • žloutek 3 ks
  • krupicový cukr 45 g
  • mléko 250 ml
  • vanilkový lusk
  • NA DOKONČENÍ
  • krupicový cukr 250 g
  • na obalení
  • 1 hrst
  • lze nahradit jiným ovocem

🥘 Postup přípravy

Francouzské bábovičky
Připravte si na dokončení. V rendlíku svařte 250g krupicového cukru s 250ml vody a odložte.

Do hrnce se silným dnem rozklepněte celá vejce, přidejte 2 žloutky, přilijte 500ml mléka a přidejte máslo.

Nakonec do směsi vyškrábněte dřeň z podélně rozříznutého vanilkového lusku a prošlehejte.

Na mírném ohni za stálého míchání směs zahřívejte pod bodem varu a trpělivě míchejte do té doby, než začne houstnout. Dávejte pozor – vejce nesmíte uvařit, v krému by se udělaly žmolky.

Směs s konzistencí krému stáhněte z ohně a dobře do ní zašlehejte nejprve 225g krupicového cukru a potom 20ml rumu.

Nakonec za stálého šlehání zapracujte 125g prosáté hladké mouky. Hotové těsto nechte při pokojové teplotě 1-2 hodiny odpočinout.

Troubu předehřejte na 240°C. Formičky vymažte máslem. Odpočatý krém znovu prošlehejte a nalijte do formiček cca do 3/4 výšky. Pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 50 minut.

Upečené canelé nechte 10 minut stát ve formě, pak vyklopte na plech a hned potřete připraveným cukrovým sirupem. Obalte je v moučkovém cukru a podávejte teplé, s krémem a malinami.

Anglický krém
Do rendlíku dejte 3 žloutky. Šikovně jdou oddělit od bílků, když je opatrně spustíte do dlaně.

Přidejte 45g cukru a šlehejte, až směs zhoustne do konzistence pěny a zesvětlá.

Pak přilijte 250ml mléka a zašlehejte ho. Nakonec přidejte dřeň vyškrábnutou z 1 vanilkového lusku

Všechno důkladně prošlehejte metlou a pak rendlík postavte na plotnu. Při mírné teplotě míchejte krém dřevěnou vařečkou s rovným koncem do zhoustnutí. Díky rovnému konci pokryjete při míchání celé dno.

Krém je hotový, když na vařečce po projetí prstem zůstane jasná stopa (to platí také při kontrole konzistence těsta – viz krok 4).

Teplý krém nakonec nalijte přes husté síto, abyste odstranili případné žmolky, do mísy. Ihned podávejte, aby krém nezchladl a neztuhl. Pokud ještě nejste připraveni na servírování, udržujte krém teplý nad (ne vroucí) vodní lázní.

Efektní servírování
Na talíře rozložte maliny. Na každý talíř můžete přidat i půlku vanilkového lusku pro efekt. Podle chuti si můžete zvolit i jiné sezonní či exotické , jako jsou jahody, , atp

Do středu každého talíře opatrně pomocí lžíce nalijte ještě teplý anglický krém.

Do krému postavte připravené canelé, nejlépe také teplé – rovnou vytažené z trouby. Můžete je ale i mírně rozpéct v mikrovlnce, pokud jste dokonale nezvládli načasování.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa

Energie 5035 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 646 g
Tuky 199 g
Vláknina 16 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *