🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 koláč
🍪 Popis
Upečte si lahodný koláč v ryze českých chutích: na křupavém máslovém základu je lahodná náplň z máku a tvarohu a navrchu ještě jemná glazura ze zakysané smetany. Kdo by mu odolal, když suroviny seženete v každém obchodě?
🍓 Ingredience
Na korpus
- 120 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
Na náplň
- 500 g tučného tvarohu v kostce na pečení
- 100 g cukru krupice
- 1 citron
- 3 vejce
- 100 g mletého máku
- 1/2 lžičky vanilky
Na polevu
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce cukru krupice
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladké nelepivé těsto a natlačte ho na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Krok 2: Mezitím si připravte náplň: tvaroh (nejlepší je tučný v kostce v alobalu) oslaďte, vmíchejte vanilkový extrakt nebo pastu a kůru (jen její žlutou část) z jednoho pořádně odrhnutého a nejlépe bio citronu.
Krok 3: Do krému přidejte z citronu i šťávu, vajíčka a nakonec mák. Celý mák vypadá efektněji na řezu, ale mletý se s tvarohem zase lépe spojí. Krém rozetřete na předpečené těsto, teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 40 až 50 minut, až povrch koláče zpevní. Vyndejte a nechte 15 minut vychladnout. Teplotu zvyšte na 220 °C.
Krok 4: Mezitím promíchejte smetanu s cukrem, aby se v ní rozpustil. Cukru stačí dát od oka – tolik, aby byl až po okraj kelímku. Polevu pak rozetřete na lehce zchladlý koláč a ještě asi deset minut zapékejte, vytvoří se tak na něm slaďounká glazura. Krájejte ostrým nožem ohřátým v horké vodě až po úplném vychladnutí (já vím, je to těžké!).
Krok 5: Koláč můžete ozdobit zrníčky granátového jablka, švestkovým rozvarem nebo třeba celým mákem.








Napsat komentář