Čínský červený vepřový bůček

, , , , ,

🍽️ Množství: neuvedeno

🍪 Popis

Máte-li rádi , tenhle recept rozhodně zkuste! Maso má fantastickou konzistenci, v ústech se rozplývá a nezanechá ani náznak mastnoty. Lepkavá sladko-slaná omáčka má bohatou a vyváženou chuť i vůni a nádherný červenohnědý lesk – garantuji vám, že tohle jídlo nebudete vařit jen jednou.

🍓 Ingredience

  • 1200 g vepřového bůčku bez kosti
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic rýžového vína Shao xing
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru krupice

  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1/2 celé
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 kousek chilli

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Očistěte úhledný kus vepřového bůčku s kůží. Vložte ho do hlubší pánve, zalijte vodou, přidejte pár kousků jarní cibulky nakrájené nahrubo (postačí 2 až 3 kusy) a polovinu množství zázvoru nakrájeného na plátky (nemusíte ho loupat) a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Pěnu, která se bude tvořit, sbírejte. Krátce povařené maso vyjměte a osušte, vodu z vaření uchovejte horkou.

Krok 2: Osušené maso nakrájejte na větší kostky. V hlubší pánvi rozehřejte na středně vysokou teplotu a přidejte . Za stálého míchání nechte cukr v oleji rozpustit, až bude mít světle jantarovou barvu.

Krok 3: Do hrnce teď vložte maso (čím sušší maso bude, tím míň bude prskat) a za občasného obracení ho opečte ze všech stran do zlatohněda, díky připravenému karamelu to půjde rychle, dobře ho hlídejte. Ke konci opékáni přidejte koření a také ho krátce opečte.

Tip: Množství chilli papričky zvolte podle chuti.

Krok 4: Do pánve přidejte sójovou omáčku, a tolik horké vody z vaření masa, aby tekutina sahala asi do dvou třetin výšky masa. Přidejte zbytek nahrubo nasekané jarní cibulky, zbytek zázvoru nakrájeného na plátky a česnek. Přiklopte a zvolna duste na slabším plamenu přibližně hodinu a půl.

Tip: Máte-li k dispozici světlou i tmavou sójovou omáčku, použijte dvě lžíce z každého druhu. Já přidávám do omáčky i lžíci rýžového octa.

Krok 5: Z hrnce odstraňte cibulky, , česnek a velké kusy koření. Zesilte plamen a omáčku nechte zredukovat do sirupovité lesklé konzistence. Kousky masa průběžně v omáčce obracejte, dávejte ale pozor, maso je křehké a jemné, nejlíp to půjde kuchyňskými kleštěmi nebo stylově pomocí hůlek.

Krok 6: Až se bude maso krásně lesknout obalené lepkavou červenohnědou omáčkou, odstavte. Podávejte horké. Jako příloha se hodí a nezapomeňte povrch posypat čerstvou natí cibulky. K masu můžete přidat i krátce spařenou zelenou zeleninu, třeba (nebo-li brukev čínskou) či brokolici.

☕️ Poznámka

Suroviny na přípravu seženete běžně v obchodních řetězcích, včetně čínského rýžového vína Shao xing, poohlédněte se v koutku s asijskými potravinami. Víno stojí kolem stokoruny a jeho chuť ničím nenahradíte. V lednici chvíli vydrží a vy ho pak můžete využít i v jiných asijských receptech: hodí se do marinád na kuřecí i a také do zeleninových receptů.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *