🍽️ Množství: neuvedeno
🍪 Popis
Máte-li rádi vepřový bůček, tenhle recept rozhodně zkuste! Maso má fantastickou konzistenci, v ústech se rozplývá a nezanechá ani náznak mastnoty. Lepkavá sladko-slaná omáčka má bohatou a vyváženou chuť i vůni a nádherný červenohnědý lesk – garantuji vám, že tohle jídlo nebudete vařit jen jednou.
🍓 Ingredience
- 1200 g vepřového bůčku bez kosti
- 2 svazky jarní cibulky
- 8 cm čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 6 lžic rýžového vína Shao xing
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička sečuánského pepře
- 1/2 celé skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 kousek chilli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Očistěte úhledný kus vepřového bůčku s kůží. Vložte ho do hlubší pánve, zalijte vodou, přidejte pár kousků jarní cibulky nakrájené nahrubo (postačí 2 až 3 kusy) a polovinu množství zázvoru nakrájeného na plátky (nemusíte ho loupat) a přiveďte k varu. Poté zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Pěnu, která se bude tvořit, sbírejte. Krátce povařené maso vyjměte a osušte, vodu z vaření uchovejte horkou.
Krok 2: Osušené maso nakrájejte na větší kostky. V hlubší pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu a přidejte cukr. Za stálého míchání nechte cukr v oleji rozpustit, až bude mít světle jantarovou barvu.
Krok 3: Do hrnce teď vložte maso (čím sušší maso bude, tím míň bude prskat) a za občasného obracení ho opečte ze všech stran do zlatohněda, díky připravenému karamelu to půjde rychle, dobře ho hlídejte. Ke konci opékáni přidejte koření a také ho krátce opečte.
Tip: Množství chilli papričky zvolte podle chuti.
Krok 4: Do pánve přidejte sójovou omáčku, rýžové víno a tolik horké vody z vaření masa, aby tekutina sahala asi do dvou třetin výšky masa. Přidejte zbytek nahrubo nasekané jarní cibulky, zbytek zázvoru nakrájeného na plátky a česnek. Přiklopte a zvolna duste na slabším plamenu přibližně hodinu a půl.
Tip: Máte-li k dispozici světlou i tmavou sójovou omáčku, použijte dvě lžíce z každého druhu. Já přidávám do omáčky i lžíci rýžového octa.
Krok 5: Z hrnce odstraňte cibulky, zázvor, česnek a velké kusy koření. Zesilte plamen a omáčku nechte zredukovat do sirupovité lesklé konzistence. Kousky masa průběžně v omáčce obracejte, dávejte ale pozor, maso je křehké a jemné, nejlíp to půjde kuchyňskými kleštěmi nebo stylově pomocí hůlek.
Krok 6: Až se bude maso krásně lesknout obalené lepkavou červenohnědou omáčkou, odstavte. Podávejte horké. Jako příloha se hodí rýže a nezapomeňte povrch posypat čerstvou natí cibulky. K masu můžete přidat i krátce spařenou zelenou zeleninu, třeba pak choi (nebo-li brukev čínskou) či brokolici.
☕️ Poznámka
Suroviny na přípravu seženete běžně v obchodních řetězcích, včetně čínského rýžového vína Shao xing, poohlédněte se v koutku s asijskými potravinami. Víno stojí kolem stokoruny a jeho chuť ničím nenahradíte. V lednici chvíli vydrží a vy ho pak můžete využít i v jiných asijských receptech: hodí se do marinád na kuřecí i vepřové maso a také do zeleninových receptů.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/cinsky-cerveny-veprovy-bucek-78035








Napsat komentář