🕒 Doba přípravy: 5 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 12 palačinek
🍪 Popis
Lívance milují snad všichni, děti i dospělí. Ne vždy je ale čas na kynutou českou klasiku – a v tu chvíli přijdou vhod tyhle úžasné nekynuté, a přitom kypré placky, které navíc úžasně voní i chutnají po citronech.
🍓 Ingredience
- 2.5 hrnku hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 špetka mleté vanilky
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1.5 hrnku mléka
- šťáva z jednoho a půl citronu
- 2 vejce
- kůra z jednoho citronu
- máslo na smažení
🥘 Postup přípravy
Krok 1: V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli, mleté vanilky a krupicovým cukrem. Hrnkem se myslí ten o objemu asi 200 ml.
Krok 2: Přilijte hrnek mléka a citronovou šťávu a přidejte vejce. Promíchejte, podle potřeby přidejte i zbytek mléka. Hotové těsto nemá být úplně řídké, ale ani úplně hutné, prostě asi jako na klasické lívance: když ho nalijete na pánev, rozteče se do placky, ale ne úplně do tenka jako palačinky. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a nechte asi 10 minut odležet.
Krok 3: Rozehřejte pořádně pánev a rozpusťte na ní oříšek másla nebo ghí. Malou naběračkou na ni nalijte jednotlivé lívance a osmažte je z obou stran dozlatova. Pozor, je to poměrně rychlé! Takto zpracujte všechno těsto.
Krok 4: Hotové lívance podávejte ještě teplé. Skvělé jsou samotné, přelité javorovým sirupem, trochou rozpuštěného másla nebo s oblíbenou marmeládou.








Napsat komentář