🕒 Doba přípravy: 2 hod.
🍽️ Množství: 8 ks
🍪 Popis
🍓 Ingredience
- 1 balíček sušené droždí
- 200 ml rostlinné mléko
- 70 g třtinový cukr
- 85 g rostlinné máslo (Alsan)
- 500 g hladká mouka
- 2 lžíce javorový sirup
- 1 lžíce rostlinné mléko
- 1 lžíce mák
🥘 Postup přípravy
Na domácí loupáky si nejdříve připravíme kvásek. Ve vlažném mléku rozmícháme sušené droždí, lžičku cukru a necháme zhruba 15 minut pracovat. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme třtinový cukr, změklé máslo a kvásek a uhněteme nelepivé těsto. Hotové těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto znovu prohněteme, vyválíme kulatou placku a nakrájíme na 8 dílků. Smotáme do tvaru rohlíčků, pomažeme javorovým sirupem s mlékem (2 lžíce sirup a 1 lžíce mléka) a posypeme mákem.
Domácí makové loupáky dáme na plech a necháme zhruba 15 minut dokynout, poté pečeme na 180° C zhruba 20 minut.
Hotové loupáky necháme vychladnout a poté můžeme servírovat. Nejlépe chutnají namazané máslem a marmeládou
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.vareni.cz/recepty/domaci-makove-loupaky-1643398766998/








Napsat komentář