🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 sklenice
🍪 Popis
Možná je právě tak trochu okurková sezona, ale pro nás gurmány jedině v tom dobrém slova smyslu – přišel totiž nejvyšší čas na přípravu domácích rychlokvašek čili močáků či kvašáků. Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě a na rozdíl od zavařování při vysokých teplotách v ní mléčné kvašení zanechá i důležité vitaminy. A to jsme se ještě ani nezmínili o chuti! Pusťte se s námi do výroby pikantních rychlokvašek – příprava je opravdu snadná, pak už stačí jen několik dní vydržet a vlastní kvašáky jsou na světě.
🍓 Ingredience
- okurky
- voda
- sůl
- višňový list
- vinný list
- česnek
- čerstvá chilli paprička
- čerstvý kopr
- čerstvý křen
- mrkev nakrájená na kolečka
- hořčičné semínko
- celý černý pepř
- nové koření
- bobkový list
- cibule
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Okurky nakládačky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Každou několikrát propíchněte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí neohodily lákem, a teď už jen plňte sklenice: na dno můžete položit část vinných a višňových listů a okurky podle chuti prokládat oloupanými stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.
Krok 2: Svařte zhruba tolik vody, aby zaplnila zbylé místo ve sklenici, a na každý litr do ní zamíchejte polévkovou lžíci soli. Ještě horkým nálevem pak okurky zalijte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými a višňovými listy a zatižte, aby byla zelenina potopená.
Krok 3: Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby nálev přetékal, a nechte v teple sedm až deset dní kvasit – až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo.
☕️ Poznámka
Okurky prokvasí rychleji, když je nenecháte v celku, ale nakrájíte na tlusté plátky.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-rychlokvasky-57083








Napsat komentář