Domácí rychlokvašky

,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 sklenice

🍪 Popis

Možná je právě tak trochu okurková sezona, ale pro nás gurmány jedině v tom dobrém slova smyslu – přišel totiž nejvyšší čas na přípravu domácích rychlokvašek čili močáků či kvašáků. Kvašená prospívá trávení i imunitě a na rozdíl od zavařování při vysokých teplotách v ní mléčné kvašení zanechá i důležité vitaminy. A to jsme se ještě ani nezmínili o chuti! Pusťte se s námi do výroby pikantních rychlokvašek – příprava je opravdu snadná, pak už stačí jen několik dní vydržet a vlastní kvašáky jsou na světě.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Okurky nakládačky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Každou několikrát propíchněte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí neohodily lákem, a teď už jen plňte sklenice: na dno můžete položit část vinných a višňových listů a okurky podle chuti prokládat oloupanými stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.

Krok 2: Svařte zhruba tolik vody, aby zaplnila zbylé místo ve sklenici, a na každý litr do ní zamíchejte polévkovou lžíci soli. Ještě horkým nálevem pak okurky zalijte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými a višňovými listy a zatižte, aby byla zelenina potopená.

Krok 3: Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby přetékal, a nechte v teple sedm až deset dní kvasit – až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo.

☕️ Poznámka

Okurky prokvasí rychleji, když je nenecháte v celku, ale nakrájíte na tlusté plátky.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *