Domácí škvarkový chléb s cibulkou

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 bochník

🍪 Popis

Máte škvarky a chcete je kreativně využít? Upečte si vlastní škvarkový chleba! Tento recept je jednoduchý, chlebík se peče bez kvásku a v troubě, a výsledek je nadýchaný i křupavý zároveň. A když ho ještě vylepšíte cibulkou, bylinkami nebo kořením, bude neodolatelný.

🍓 Ingredience

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 100 g škvarků
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžičky octa
  • 50 g sádla
  • 50 g loupaných slunečnicových semínek

NA DOHOTOVENÍ

  • 3 červené
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • a pepř

🥘 Postup přípravy

01.
V polovině vlažné vody rozmíchejte droždí, a lžičku mouky. Nechte vzejít kvásek.

02.
Mezitím prosejte do mísy obě mouky, přidejte sůl a promíchejte. Vmíchejte změklé , zbylou vlažnou vodu se lžičkou octa a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujte a do těsta vmíchejte na kousky nakrájené škvarky a zlehka zapracujte.

03.
Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinku.

04.
Mezitím nakrájejte cibuli na čtvrtinky. V pánvi rozpusťte máslo a cibuli na něm opečte. Po chvíli přidejte cukr a cibuli nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec osolte a opepřete. 

05.
Z vykynutého těsta vytvarujte kulatý plochý bochník. Okraje nakrojte. Bochník potřete trochou vody smíchanou se zbylým octem a posypte semínky. Uprostřed vytvořte dolík a do něj vložte karamelizovanou cibuli. vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut a poté stáhněte teplotu na 180 a nechte péct dalších 30 minut.

☕️ Poznámka

Z vykynutého těsta vytvarujte kulatý plochý bochník. Okraje nakrojte. Bochník potřete trochou vody smíchanou se zbylým octem a posypte semínky. Uprostřed vytvořte dolík a do něj vložte karamelizovanou cibuli. Chléb vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut a poté stáhněte teplotu na 180 a nechte péct dalších 30 minut.
Tip: Chlebík můžete upéct i samotný bez cibule, je i tak vynikající!

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *