🍽️ Množství: 4 skleničky

🍪 Popis

a podobná dochucovadla se často označují jako nejdražší na světě: obsahují totiž především právě sůl a glutamát sodný a zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději vlastní polévkové , do kterého dáte opravdu jen samé zdravé ingredience.

🍓 Ingredience

  • 1 kg celeru
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg kořenové petržele
  • 1/2 kg
  • 1/2 kg pórku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • 1 hrst pažitky
  • 5 stroužků česneku

Něco navíc

  • 2 hrsti lahůdkového droždí
  • sůl

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Všechnu zeleninu i omyjte a osušte.

Krok 2: Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli, a česnek pokrájejte na tenké plátky a rozložte na velké plechy nebo pláty sušičky. Usušte v pootevřené troubě při 50 až 60 °C, v sušičce na střední stupeň nebo venku na přímém sluníčku (to je ale spíše záležitostí léta a bezvětří…).

Krok 3: Zeleninu i bylinky hlídejte – každému druhu stačí jiná doba sušení a některé můžete odebrat dřív.

Krok 4: V mixéru, kávomlýnku nebo hmoždíři usušené suroviny co nejjemněji pomelte.

Krok 5: Směs smíchejte s lahůdkovým droždím, které dodává chuť i živiny. Pro větší trvanlivost i výraznější chuť můžete do směsi přidat i sůl – zelenina však kvůli ní navlhne a bude se hůře dávkovat.

Krok 6: Rozdělte do uzavíratelných lahviček a používejte jako zdravý základ polévek (stačí pár minut povařit ve vodě), místo bujonu, s citronem a olivovým olejem jako zálivku na a prostě všude tam, kde se hodí dochucení zeleninou – tedy i do omáček, pomazánek a slaných kaší. Uchovávejte v dobře uzavřené sklenici nejlépe v chladu a temnu.

☕️ Poznámka

Rozpis zeleniny je spíše orientační, přidat můžete v podstatě cokoli, co vám chutná, skvělé jsou třeba papriky a kedlubny. Dále se do směsi nebojte zapracovat i další bylinky a koření: , pepř, nové koření, kurkumu, oregano, bazalku nebo .

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *