Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 40 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 55 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Žádný pudink s gumovými buchtami jako ze školní jídelny. Toto jsou vymazlené kynuté buchtičky s krémem z vanilky a rumu. Možná budou úplně stejné jako ty od vaší babičky. Vydejte se s námi na sladkou nostalgickou cestu

🍓 Ingredience

BUCHTIČKY

  • 350 g hladké mouky
  • 18 g droždí
  • 50 g másla
  • 30 g másla na pomazání
  • 150 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry

OMÁČKA

  • 4 ks žloutků
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 lžíce rumu

🥘 Postup přípravy

01.
Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravte kvásek. Ostatní suroviny smíchejte, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto.

02.
Těsto poprašte moukou a nechte přibližně 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky, které klaďte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku a pečte dozlatova při 180-200 °C asi 30-45 minut.

03.
Když se buchtičky pečou, připravte krém. Na mírném plamenu zahřejte smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmíchejte žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidejte a nechte vyvařit. Rumu samozřejmě můžete dát víc, záleží na vaší chuti.

04.
Dukátové buchtičky servírujte s krémem a můžete přidat ještě čerstvé a mátu.

☕️ Poznámka

TIP: Upečené buchtičky pomažte teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 378,23 kJ
Bílkoviny15,89 g
Tuky43,51 g
Sacharidy86,22 g
0,39 g
SAFA23,23 g
Vláknina2,92 g
Cukry21,41 g

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-sladke-sladka-jidla-dukatove-buchticky-s-vanilkovym-kremem-94233




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *