🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 ks
🍪 Popis
Francouzský dezert rum baba vám na první ochutnání připomene punčák, ale na druhé už bude o něco sofistikovanější – místo piškotu vás totiž čeká hutnější kynuté těsto, které vydrží krásně vláčné i několik dnů.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 4 g sušeného droždí
- 40 ml vlažného mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- 160 g hladké mouky
- 1 vejce
- 40 g másla
- 1 špetka soli
- máslo na vymazání
Na sirup
- 80 g třtinového cukru
- 100 ml vody
- 60 ml tmavého rumu
K podávání
- šlehačka
- čerstvé ovoce
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Droždí a cukr rozmíchejte v teplém mléce a nechte 10 minut vzejít. Mezitím smíchejte mouku, sůl a vejce, přidejte mléko s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo. Asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto.
Krok 2: Formičky na muffiny (tradičně se používají vyšší hladké formy, hodí se proto i klasický kovový plech na muffiny) vymažte máslem a rozdělte do něj těsto, sahat by mělo zhruba do poloviny.
Krok 3: Přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte v teple 1 až 1,5 hodiny vykynout. Pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nechte chvilku vychladnout ve formičkách a vyklopte.
Krok 4: Mezitím si svařte vodu s cukrem, přidejte rum a v ještě horkém sirupu vychladlé koláčky máčejte, dokud se ho většina nevsákne. Podávejte jen tak nebo se šlehačkou a čerstvým ovocem. V chladu koláčky vydrží kolem 3 dnů.
☕️ Poznámka
Někdy se do těsta přidávají i rozinky (za nás ideálně opět v rumu) nebo jiné sušené ovoce či citrusová kůra.








Napsat komentář