Francouzské rumové koláčky rum baba

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 ks

🍪 Popis

Francouzský dezert baba vám na první ochutnání připomene ák, ale na druhé už bude o něco sofistikovanější – místo piškotu vás totiž čeká hutnější kynuté těsto, které vydrží krásně vláčné i několik dnů.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 4 g sušeného droždí
  • 40 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 40 g másla
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymazání

Na

  • 80 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • 60 ml tmavého rumu

K podávání

  • šlehačka
  • čerstvé

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Droždí a rozmíchejte v teplém mléce a nechte 10 minut vzejít. Mezitím smíchejte mouku, a vejce, přidejte s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo. Asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto.

Krok 2: Formičky na muffiny (tradičně se používají vyšší hladké formy, hodí se proto i klasický kovový plech na muffiny) vymažte máslem a rozdělte do něj těsto, sahat by mělo zhruba do poloviny.

Krok 3: Přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte v teple 1 až 1,5 hodiny vykynout. Pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nechte chvilku vychladnout ve formičkách a vyklopte.

Krok 4: Mezitím si svařte vodu s cukrem, přidejte rum a v ještě horkém sirupu vychladlé koláčky máčejte, dokud se ho většina nevsákne. Podávejte jen tak nebo se šlehačkou a čerstvým ovocem. V chladu koláčky vydrží kolem 3 dnů.

☕️ Poznámka

Někdy se do těsta přidávají i (za nás ideálně opět v rumu) nebo jiné či citrusová kůra.

https://www.prozeny.cz/clanek/francouzske-rumove-kolacky-rum-baba-62661




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *