🍽️ Množství: 3 porce
🍪 Popis
Zapomeňte na chvíli na složité marinády a dlouhé nakládání masa. Kupte u řezníka krásnou čerstvou panenku a vychutnejte si přirozenou masovou chuť. Ingredience jsou tak jednoduché, že se snad ani nedá napsat, že jde o recept. Když se budete řídit návodem, jednotlivé kroky přípravy do sebe krásně zapadnou a vy získáte oběd, na který budete vzpomínat ještě u vánočního stromečku.
🍓 Ingredience
Na grilovanou panenku
- 600 g vepřové panenky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
Na zelenou omáčku
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 70 ml olivového oleje
- 1 špetka soli
Na přílohu
- 1 kg brambor na přílohu
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Vyndejte panenku z chladničky, aby získala pokojovou teplotu. Omyjte svazek petrželky, pořádně z něj vytřepejte zbytky vody a nechte oschnout. Brambory očistěte pod vodou kartáčkem, rozkrojte je na poloviny, povařte pět minut a sceďte. Rozpalte gril.
Krok 2: Panenku nařízněte asi 10 cm od užšího konce do jedné třetiny. Nařezanou špičku zahněte pod „tělo“ masa a zajistěte provázkem – vznikne tak váleček, který bude všude stejně vysoký a bude se grilovat rovnoměrně.
Krok 3: Uvařené brambory promíchejte s olivovým olejem a nasypte v jedné vrstvě do grilovací misky. Když bude gril rozpálený, grilujte je pod poklopem asi 15 minut, až budou uvnitř měkké a na povrchu zlatavé. V mezičase si připravte zelenou omáčku.
Krok 4: Omytou a osušenou petrželku nasekejte najemno. Promíchejte ji s olivovým olejem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu a špetku soli a nechte chvíli odležet.
Krok 5: Opečené brambory sundejte z grilu (Teď pochopíte, proč jich je tolik. Než připravíte maso, hodně jich ubude.) Připravenou panenku řádně potřete olejem, osolte a dejte na gril. Přiklopte víko a grilujte z každé strany čtyři minuty – celkem ji tedy třikrát obraťte a pečte 16 minut. Opečenou dejte na chvíli odpočinout pod alobal a na gril na chvíli vraťte brambory, ať se prohřejí.
Krok 6: Nad odleženou panenkou zatočte párkrát mlýnkem s černým pepřem, nakrájejte ji na plátky a podávejte se zelenou omáčkou a pečenými bramborami.
☕️ Poznámka
K bramborám můžete přidat špetku oblíbeného koření nebo bylinek. K jídlu se hodí i miska dobré domácí majonézy, nic jiného už ale opravdu není potřeba.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/grilovana-panenka-s-bramborami-a-petrzelovou-omackou-51065








Napsat komentář