🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Nebudeme tvrdit, že pečené houby věrně napodobí chuť masa z rožně. Určitě však potvrdí pravidlo, že dobře ochucená náplň v pečivu nikdy nezklame!
🍓 Ingredience
- 800 g žampionů portobello, nakrájených na 1 cm silné plátky
- 1 střední červená cibule, nakrájená na klínky
- 3 lžíce + 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 3/4 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky granulovaného česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 chleby pita
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/4 červeného zelí, najemno
- hotový hummus na potření
NA JOGURTOVOU OMÁČKU
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- sůl
- 1/4 stroužku česneku, prolisovaná
- pár snítek nasekané máty
- citronová šťáva
🥘 Postup přípravy
1 Rozehřejte troubu na 200°C. Nízký plech vyložte pečicím papírem. Nakrájené houby a cibuli promíchejte v míse se 3 lžícemi oleje, vším kořením, solí a pepřem. Vsypte v jedné vrstvě na plech, tak, aby se houby pekly, ale nedusily. Pečte v troubě dozlatova, zhruba 20 minut. V posledních 5 minutách pečení vložte na mřížku trouby pita chleby a nechte je prohřát.
2 Zatímco se houby pečou, promíchejte v míse 2 zbývající lžičky oleje s citronovou šťávou a osolte. Přidejte nakrouhané zelí, pomačkejte a dobře promíchejte. Jogurt smíchejte se solí, česnekem a jemně nasekanou mátou. Dochuťte citronovou šťávou.
3 Teplé pita chleby rozřízněte a udělejte v nich kapsy. Vnitřní strany potřete lehkou vrstvou hummusu, pokapejte jogurtovou omáčkou a naplňte kořeněnými opečenými houbami a ochuceným zelím. Podávejte se zbylou jogurtovou omáčkou.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/houbovy-gyros








Napsat komentář