🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2,5 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Hovězí oháňka patří mezi levnější druhy masa, a když na ni v řeznictví narazíte, určitě ji kupte. Nechte si ji nasekat na kousky široké asi 4 cm a pomalu ji duste s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Maso krásně změkne a bohatá omáčka uspokojí všechny milovníky silných chutí.
🍓 Ingredience
- 2 hovězí oháňky
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 čtvrtka celeru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml suchého červeného vína
- 600 ml hovězího vývaru
- 1.5 lžičky soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Kost a klouby z oháňky dodají jídlu sílu a maso od kosti je nejlepší, to vám potvrdí každý kuchař i řezník. Pokud ale maso „na obíračku“ nemáte rádi, připravte tohle jídlo z hezkého kusu kližky nebo kousek kližky přidejte k oháňce.
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Maso vyndejte včas z lednice, aby mělo při přípravě pokojovou teplotu. Očistěte zeleninu: mrkev a celer nakrájejte na větší špalíčky a cibuli na půlkolečka.
Krok 2: Na talířku promíchejte hladkou mouku, sůl a pepř a ve velkém hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Kousky masa obalte v mouce, tu přebytečnou oklepejte a na sádle je opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.
Krok 3: Zkontrolujte množství tuku v hrnci a případně přidejte kousek sádla. Vsypte zeleninu a opékejte ji, až začne cibule zlátnout. Uvolňujte při tom přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře ho rozmíchejte v horkém tuku.
Krok 4: Do hrnce vlijte víno a nechte ho pár minut zredukovat. Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, bobkový list, nové koření, tymián, špetku pepře a osolte. Do hrnce přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené. Přiklopte poklicí a na mírném ohni zvolna duste alespoň hodinu a půl, ale klidně i dvě a půl hodiny, až bude maso úplně měkké. V průběhu dušení občas promíchejte a případně dolijte vývar.
Krok 5: Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo těstovinami. Jako všechna podobná dušená jídla bude i tohle lepší na druhý den, když se rozleží.
☕️ Poznámka
Tip: Do jídla se hodí sušší červené víno, sáhněte po Merlotu nebo Frankovce.








Napsat komentář