Hovězí oháňka na červeném víně

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 2,5 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

patří mezi levnější druhy masa, a když na ni v řeznictví narazíte, určitě ji kupte. Nechte si ji nasekat na kousky široké asi 4 cm a pomalu ji duste s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Maso krásně změkne a bohatá omáčka uspokojí všechny milovníky silných chutí.

🍓 Ingredience

  • 2 hovězí oháňky
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1.5 lžičky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového
  • 2 snítky čerstvého tymiánu

Kost a klouby z oháňky dodají jídlu sílu a maso od kosti je nejlepší, to vám potvrdí každý kuchař i řezník. Pokud ale maso „na obíračku“ nemáte rádi, připravte tohle jídlo z hezkého kusu kližky nebo kousek kližky přidejte k oháňce.

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Maso vyndejte včas z lednice, aby mělo při přípravě pokojovou teplotu. Očistěte zeleninu: a nakrájejte na větší špalíčky a cibuli na půlkolečka.

Krok 2: Na talířku promíchejte hladkou mouku, a pepř a ve velkém hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte na vyšší teplotu. Kousky masa obalte v mouce, tu přebytečnou oklepejte a na sádle je opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.

Krok 3: Zkontrolujte množství tuku v hrnci a případně přidejte kousek sádla. Vsypte zeleninu a opékejte ji, až začne zlátnout. Uvolňujte při tom přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře ho rozmíchejte v horkém tuku.

Krok 4: Do hrnce vlijte víno a nechte ho pár minut zredukovat. Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, , nové koření, , špetku pepře a osolte. Do hrnce přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené. Přiklopte poklicí a na mírném ohni zvolna duste alespoň hodinu a půl, ale klidně i dvě a půl hodiny, až bude maso úplně měkké. V průběhu dušení občas promíchejte a případně dolijte .

Krok 5: Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo těstovinami. Jako všechna podobná dušená jídla bude i tohle lepší na druhý den, když se rozleží.

☕️ Poznámka

Tip: Do jídla se hodí sušší červené víno, sáhněte po Merlotu nebo Frankovce.

https://www.prozeny.cz/clanek/hovezi-ohanka-na-cervenem-vine-79524




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *