🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme použili loupaný hrách a drobné bílé fazole, aby byla polévka stravitelnější.
🍓 Ingredience
- hrách žlutý 2 hrsti
- půlený
- čočka 2 hrsti
- hnědá nebo zelená
- fazole bílé 2 hrsti
- drobné (viz Něco navíc)
- ječné kroupy 2 hrsti
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- řapíkatý celer 2 ks
- nebo 1 tlustý plátek bulvového, okrájený
- cibule 1 ks
- malá
- rostlinný olej 3 PL
🥘 Postup přípravy
1
Hrách, čočku, fazole a kroupy propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a usnadní trávení.
2
Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno. Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte olej a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek. Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut.
3
Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majo-ránkou a/nebo celerovými lístky.
☕️ Poznámka
Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné, ale je to přinejmenším příjemná meditativní činnost. Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy. Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa.
🍏 Výživa
Energie: 1510 kcal
Bílkoviny: 70 g
Sacharidy: 188 g
Tuky: 45 g
Vláknina: 36 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/hrstkova-polevka








Napsat komentář