🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí

🍪 Popis

Nenápadná lidová klasika, která nezklame. Luštěniny i obiloviny v ní můžete různě obměňovat. My jsme použili loupaný a drobné , aby byla polévka stravitelnější.

🍓 Ingredience

  • česnek 3 stroužky
  • drcené
  • 1.5 l
  • viz Něco navíc, lze nahradit vodou
  • pepř
  • čerstvě mletý
  • kmín
  • mletý
  • (drhnutá) 1 ČL
  • nebo 1 lžíce listků čerstvé, nebo podle chuti
  • majoránka (čerstvá)
  • nebo lístky z řapíkatého celeru, na ozdobení

🥘 Postup přípravy

1
Hrách, čočku, fazole a propláchněte a nechte namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou. Tím se zkrátí doba vaření a usnadní trávení. 
2
Druhý den nakrájejte oloupanou mrkev a petržel a s nimi i celer na kostičky, cibuli nadrobno. Ve velkém rendlíku či hrnci rozehřejte a opečte na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka, ke konci opékání vmíchejte česnek. Zalijte vývarem nebo vodou a vsypte scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami. Opepřete a vařte vše doměkka, trvá to okolo 45–60 minut. 
3
Hotovou polévku osolte, opepřete a okořeňte kmínem a majoránkou podle chuti. Podávejte ozdobené čerstvou majo-ránkou a/nebo celerovými lístky.

☕️ Poznámka

Dříve bylo třeba luštěniny a obiloviny přebírat, odstraňovaly se přitom kamínky i poškozená semena, dnes už to není nutné, ale je to přinejmenším příjemná meditativní činnost. Můžete použít i jakékoli jiné fazole, ale počítejte s tím, že se nejspíš budou vařit déle, a proto je namočte zvlášť a uvařte do poloměkka, než přidáte ostatní luštěniny a kroupy. Pokud jde o vývar, lze použít jakýkoli včetně zeleninového či z uzeného masa.

🍏 Výživa

Energie: 1510 kcal
Bílkoviny: 70 g
Sacharidy: 188 g
Tuky: 45 g
Vláknina: 36 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *