🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Hrušky a lískové oříšky? Naše milovaná zimní kombinace! Přidejte špetku vanilky a skořice a vznikne dezert, který vám zpříjemní nejeden mrazivý den…
🍓 Ingredience
- lískové oříšky 55 g
- + malá hrst nahrubo nasekaných na ozdobení
- mouka špaldová hladká 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
- skořice 0.5 ČL
- mletá
- vanilkový lusk 1.5 ks
- 1 na ozdobení (není nutné) + z 1/2 vyškrábutá dřeň
- třtinový cukr 75 g
- máslo 50 g
- vychlazené a nakrájené
- podmáslí 175 ml
- hruškový kompot 1 kg
- + 80 ml tekutiny z kompotu
- hřebíček
- na ozdobení a ovonění
🥘 Postup přípravy
1
Troubu vyhřejte na 180°C. Oříšky rozmixujte s moukou najemno, poté přidejte kypřicí prášek, skořici, vanilkovou dřeň, cukr a máslo a promixujte na drobenku. Přilijte podmáslí a krátce promixujte, jen aby se vše spojilo. Nepřemíchejte!
2
Do zapékací nádoby o objemu alespoň 2 litry vlijte tekutinu z kompotu, naskládejte do ní řezem dolů půlky kompotovaných hrušek a kolem nich lžící naklaďte těsto. Do každé hrušky můžete na ovonění a ozdobení zapíchnout hřebíček. Povrch těsta posypte nasekanými oříšky, a pokud chcete, ozdobte vanilkovým luskem. Dejte do trouby a pečte cca 30 minut dozlatova.
☕️ Poznámka
Zkuste dezert připravit z vlašských ořechů, pistácií nebo mandlí. Můžete si vyhrát i s kořením – přidejte třeba špetku perníkového nebo kardamomu.
🍏 Výživa
Energie 2727 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 414 g
Tuky 90 g
Vláknina 72 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/hruskovy-cobbler








Napsat komentář