🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 15 ks
🍪 Popis
Všichni milovníci dobré kuchyně a vaření se zajisté chtějí čas od času blýsknout před ostatními. S netradičními recepty pocházejícími z celého světa máte velkou šanci na úspěch. Vyzkoušejte výbornou sicilskou caponatu
🍓 Ingredience
Na zeleninový základ
- 1 lilek
- 4 cibule
- 3 červené papriky
- 10 ml oleje
- 100 g řapíkatého celeru
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička medu
- sůl
Na sugo
- 2 menší cibule
- 1/4 celeru
- 2 menší mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 g krájených rajčat z plechovky
- 1 stroužek česneku
- 4 lístky čerstvé bazalky
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 špetka cukru
Na dokončení
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce piniových semínek
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve si připravte základ na caponatu. Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte v cedníku v lednici odkapat 12 hodin. Poté nakrájejte očištěné papriky a cibule na 1 cm velké kostky, na stejně velké kostky pokrájejte i odkapaný lilek. Zeleninu pak osmažte na oleji dozlatova, vložte do cedníku a nechte nejlépe 12 hodin odkapat v lednici od oleje.
Krok 2: Nazítří pokračujte. Lehce oloupejte řapíkatý celer, rozkrájejte ho na 2 mm široké plátky, smíchejte ho s medem a vinným octem a za občasného míchání vařte, dokud se nevyvaří většina octa.
Krok 3: Teď nastala chvíle na přípravu rajčatového suga. Na oleji orestujte dosklovata nadrobno rozkrájenou cibulku, celer, mrkev a česnek. Přidejte rajčata z konzervy a bazalku. Provařte a dochuťte pepřem, solí a cukrem.
Krok 4: Nyní je čas vše spojit a vytvořit caponatu. Odkapaný lilkový základ vložte do větší misky. Na pánvi lehce opražte piniové oříšky a vsypte k zelenině. Přidejte rozinky, uvařený celer a sugo. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou caponatu nechte odpočinout nejlépe do druhého dne tak, aby se veškerá rajčatová šťáva vsákla do osmažené zeleniny.
☕️ Poznámka
Caponatu podávejte s focacciou. Focacciu (anebo zkuste třeba domácí toastový chleba) nakrájejte na plátky a na troše olivového oleje je orestujte dozlatova. Na křupavé plátky naložte caponatu, ozdobte mozzarellou, osolte, pokapejte olivovým olejem a ozdobte snítkou bazalky. Podávejte jako předkrm či malé pohoštění.








Napsat komentář