🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 15 ks

🍪 Popis

Všichni milovníci dobré kuchyně a vaření se zajisté chtějí čas od času blýsknout před ostatními. S netradičními recepty pocházejícími z celého světa máte velkou šanci na úspěch. Vyzkoušejte výbornou sicilskou caponatu

🍓 Ingredience

Na zeleninový základ

  • 1 lilek
  • 4 cibule
  • 3 červené papriky
  • 10 ml oleje
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička medu

Na sugo

  • 2 menší
  • 1/4 celeru
  • 2 menší mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 800 g krájených rajčat z plechovky
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky čerstvé bazalky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 špetka cukru

Na dokončení

  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce piniových semínek

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si připravte základ na caponatu. oloupejte, nakrájejte na kolečka, nasolte a nechte v cedníku v lednici odkapat 12 hodin. Poté nakrájejte očištěné papriky a cibule na 1 cm velké kostky, na stejně velké kostky pokrájejte i odkapaný lilek. Zeleninu pak osmažte na oleji dozlatova, vložte do cedníku a nechte nejlépe 12 hodin odkapat v lednici od oleje.

Krok 2: Nazítří pokračujte. Lehce oloupejte řapíkatý , rozkrájejte ho na 2 mm široké plátky, smíchejte ho s medem a vinným octem a za občasného míchání vařte, dokud se nevyvaří většina octa.

Krok 3: Teď nastala chvíle na přípravu rajčatového suga. Na oleji orestujte dosklovata nadrobno rozkrájenou cibulku, celer, a česnek. Přidejte rajčata z konzervy a bazalku. Provařte a dochuťte pepřem, solí a cukrem.

Krok 4: Nyní je čas vše spojit a vytvořit caponatu. Odkapaný lilkový základ vložte do větší misky. Na pánvi lehce opražte a vsypte k zelenině. Přidejte , uvařený celer a sugo. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou caponatu nechte odpočinout nejlépe do druhého dne tak, aby se veškerá vsákla do osmažené zeleniny.

☕️ Poznámka

Caponatu podávejte s focacciou. Focacciu (anebo zkuste třeba domácí ) nakrájejte na plátky a na troše olivového oleje je orestujte dozlatova. Na křupavé plátky naložte caponatu, ozdobte mozzarellou, osolte, pokapejte olivovým olejem a ozdobte snítkou bazalky. Podávejte jako předkrm či malé pohoštění.

https://www.prozeny.cz/clanek/italska-caponata-58392




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *