🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: sndné
🍽️ Množství: Na 5–6 skleniček o objemu 250 ml

🍪 Popis

můžete zavařit i zamrazit. Je skvělé jako přesnídávka, na snídani do jogurtu, do dezertů, ale hodí se i do omáček a k masu!

🍓 Ingredience

  • 2 kg jablek, oloupaných
  • šťáva z 1–2 ů
  • 4 lžíce krupicového cukru (podle sladkosti jablek)

🥘 Postup přípravy

1 zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce spolu s citronovou šťávou, cukrem a 250 ml vody. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte cca 30 minut, až se jablka začnou rozpadat.

2 Rozmačkejte je šťouchadlem na (chcete-li v něm nechat pevnější kousky), nebo rozmixujte mixérem dohladka. Ochutnejte a případně přidejte a/nebo citronovou šťávu.

3 Horké plňte do čistých sklenic a otočte je dnem vzhůru. Pro jistotu můžete pyré také sterilovat.

☕️ Poznámka

Pyré můžete obměnit přidáním a dalších přísad. Nebo si z něj připravte jablečné máslo, kterým můžete plnit koblihy či je namazat na muffiny, nebo vdolky.

KOŘENĚNÉ Do základního pyré vmíchejte 1/2 lžičky mleté , 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a špetku mletého hřebíčku.

VOŇAVĚJŠÍ Místo šťávy přidejte pár větších kousků citronové kůry, před mixováním kůru vyjměte a pyré nakonec dochuťte čerstvou citronovou šťávou.

JABLEČNÉ MÁSLO Do rozvařených a rozmixovaných jablek přidejte cukr (3–4 hrnky), 250 ml jablečného octa, 1–2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku a 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku. Za častého míchání zvolna vařte v širokém hrnci cca 2 hodiny, směs lehce zkaramelizuje a ztmavne. Dochuťte.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *