🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 koláč
🍪 Popis
Na české jahody si ještě chvilku počkáme, ale trénovat na jejich sezonu můžete už teď. Třeba se snadnou galetkou, jejíž křupavé máslové těsto je v báječném kontrastu s voňavou jahodovo-mandlovou náplní.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 75 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce mandlových lupínků
Na náplň
- 250 g čerstvých jahod
- 1/2 lžičky mandlového aromatu
- 50 g cukru krupice
- 20 g kukuřičného škrobu
- 3 lžíce mletých mandlí
- 2 lžíce džemu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Vejce v hrníčku prošlehejte, část použijete do těsta a část na potření. Mouku, cukr, sůl, většinu vejce (na potření nechte jen 1 až 2 lžíce) a kostičky studeného másla rozmixujte nebo rukama rychle zpracujte na konzistenci drobenky, přidejte 2 až 4 lžíce vody a dopracujte. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut v lednici odpočinout.
Krok 2: Omyté jahody odstopkujte, pokrájejte na plátky a smíchejte s mandlovým nebo vanilkovým extraktem, cukrem a škrobem.
Krok 3: Mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte těsto na asi 3 mm silné kolo, horní plát sundejte a korpus kromě asi 4cm okrajů posypejte mandlemi. Ty zaručí, že koláč nezvlhne. Na ně rozprostřete jahody i se šťávou, co pustily, a okraje přehněte dovnitř. Potřete je odloženým vejcem, posypejte plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 25 až 30 minut do zlatova.
Krok 4: Pro lesklejší povrch potřete jahody po vychladnutí trochou rozehřátého džemu.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/jahodova-galetka-s-mandlovou-vuni-80089








Napsat komentář