🕒 Doba přípravy: 5 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Houževnatec jedlý neboli houba shitake je veskrze zdravá potravina: posiluje imunitu, chrání slinivku, játra a žlučník, snižuje tlak i hladinu cholesterolu, obsahuje množství nepostradatelných vitamínů a minerálů. Navíc je ale i výjimečně lahodná. Má plnou chuť a skvělou konzistenci a můžete ji opékat, dusit i grilovat. Nebo ji přidat do syté, ale lehké polévky inspirované japonskou kuchyní.
🍓 Ingredience
- 1 l vývaru
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vína
- 6 hub shitake
- 180 g uzeného tofu
- 3 lžíce oleje
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 400 g nudlí udon
- 4 lžičky sezamových semínek
- 2 ks jarní cibulky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Vývar vlijte do hrnce, přidejte zázvor, sójovou omáčku a rýžové víno a přiveďte k varu. Ochutnejte a případně přidejte malou špetku soli (nemělo by to ale být nutné).
Krok 2: Houby očistěte, odstraňte tvrdé třeně a nakrájejte je na plátky. Tofu nakrájejte na kostky, na pánvi rozehřejte olej (ideálně sezamový) a kostky tofu opečte dohněda z každé strany, potrvá to asi 2 minuty. Houby i opečené tofu vložte do vařícího vývaru a povařte asi 5 minut.
Krok 3: Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a rozdělte do misek. Já jsem použila tlusté pšeničné nudle udon, skvělé ale budou i soba nudle s přídavkem pohankové mouky nebo rýžové nudle.
Krok 4: Do každé misky přidejte pár listů čerstvého špenátu a zalijte vařícím vývarem. Do misek rozdělte houby i tofu, posypejte sezamovým semínkem a čerstvou jarní cibulkou a ihned podávejte.
☕️ Poznámka
Tip: Když použijete zeleninový vývar, jídlo bude veganské. Do vývaru můžete přidat i kousek mořské řasy.
Tip: Milovníci ostré chuti můžou přidat i malý kousek chilli papričky.








Napsat komentář