Japonská nudlová polévka s houbami a tofu

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 5 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Houževnatec jedlý neboli houba shitake je veskrze zdravá potravina: posiluje imunitu, chrání slinivku, játra a žlučník, snižuje tlak i hladinu cholesterolu, obsahuje množství nepostradatelných vitamínů a minerálů. Navíc je ale i výjimečně lahodná. Má plnou chuť a skvělou konzistenci a můžete ji opékat, dusit i grilovat. Nebo ji přidat do syté, ale lehké polévky inspirované japonskou kuchyní.

🍓 Ingredience

  • 1 l vývaru
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 6 hub shitake
  • 180 g uzeného
  • 3 lžíce oleje
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 400 g nudlí udon
  • 4 lžičky sezamových semínek
  • 2 ks jarní cibulky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: vlijte do hrnce, přidejte , sójovou omáčku a a přiveďte k varu. Ochutnejte a případně přidejte malou špetku soli (nemělo by to ale být nutné).

Krok 2: očistěte, odstraňte tvrdé třeně a nakrájejte je na plátky. Tofu nakrájejte na kostky, na pánvi rozehřejte (ideálně sezamový) a kostky tofu opečte dohněda z každé strany, potrvá to asi 2 minuty. Houby i opečené tofu vložte do vařícího vývaru a povařte asi 5 minut.

Krok 3: Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a rozdělte do misek. Já jsem použila tlusté pšeničné nudle udon, skvělé ale budou i s přídavkem pohankové mouky nebo .

Krok 4: Do každé misky přidejte pár listů čerstvého špenátu a zalijte vařícím vývarem. Do misek rozdělte houby i tofu, posypejte sezamovým semínkem a čerstvou jarní cibulkou a ihned podávejte.

☕️ Poznámka

Tip: Když použijete , jídlo bude veganské. Do vývaru můžete přidat i kousek .

Tip: Milovníci ostré chuti můžou přidat i malý kousek chilli papričky.

https://www.prozeny.cz/clanek/japonska-nudlova-polevka-s-houbami-a-tofu-78782




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *