Jogurtová panna cotta s malinami a bílou čokoládou

, , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm

🍪 Popis

Panna cotta patří k dezertům, které klamou tělem. Vypadá jako mistrovský ářský kousek, přitom stačí promíchat pár surovin a chvíli počkat. V létě odlehčete tučnější smetanu svěžím jogurtem a přidejte čerstvé ze zahrádky.

🍓 Ingredience

Budete potřebovat

200 g cukrářských piškotů

300 g 33% smetany ke šlehání

300 g smetanového bílého jogurtu

4 lžíce cukru krupice

1/2 lusku vanilky

10 g plátkové želatiny

2 hrsti malin

Na omáčku z bílé čokolády

100 ml 33% smetany ke šlehání

200 g bílé čokolády

Na dokončení

2 hrsti čerstvého lesního ovoce

1 snítka máty

1 lžíce cukru moučka

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Chlebíčkovou formu vyložte potravinářskou fólií. seřízněte tak, aby byly vysoké stejně jako forma, a naskládejte je těsně vedle sebe podél delších stran.

Krok 2: Želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu v troše vody. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a z vanilkového lusku a zahřejte ji těsně pod bod varu (hladina se bude lehce chvět). Nabobtnalou želatinu vymačkejte, přidejte k horké smetaně a nechte rozpustit (pomozte jí metličkou).

Krok 3: Až se želatina v horké smetaně dokonale rozpustí, vmíchejte k ní postupně i . Třetinu směsi vlijte do formy s piškoty a hustě poklaďte malinami. Přidejte další třetinu směsi a ještě jednu vrstvu ovoce a do formy dolijte zbytek. V lednici pak nechte pár hodin ztuhnout a proležet.

Krok 4: Na polevu z bílé čokolády přiveďte v rendlíku smetanu k varu. Odstavte a přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladký bílý krém.

Krok 5: Vychlazenou panna cottu opatrně vyklopte na servírovací mísu a odstraňte fólii. Vrch přelijte čokoládovou polevou a nechte ji volně stékat po bocích. Ozdobte čerstvým ovocem a lístky meduňky nebo máty. Zbytek čokoládové omáčky můžete nabídnout v mističce bokem.

☕️ Poznámka

Tip: Odřezky piškotů podrťte a použijte je místo cukru jako netradiční posypku na ovocné knedlíky.

Tip: Myslete na to, že želatina nesmí projít varem, jinak ztratí želírovací schopnosti. Pokud jste smetanu zahřáli příliš, nechte ji chvilku zchladnout.

https://www.prozeny.cz/clanek/jogurtova-panna-cotta-s-malinami-a-bilou-cokoladou-81710




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *