🕒 Doba přípravy: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
🍪 Popis
Panna cotta patří k dezertům, které klamou tělem. Vypadá jako mistrovský cukrářský kousek, přitom stačí promíchat pár surovin a chvíli počkat. V létě odlehčete tučnější smetanu svěžím jogurtem a přidejte čerstvé ovoce ze zahrádky.
🍓 Ingredience
Budete potřebovat
200 g cukrářských piškotů
300 g 33% smetany ke šlehání
300 g smetanového bílého jogurtu
4 lžíce cukru krupice
1/2 lusku vanilky
10 g plátkové želatiny
2 hrsti malin
Na omáčku z bílé čokolády
100 ml 33% smetany ke šlehání
200 g bílé čokolády
Na dokončení
2 hrsti čerstvého lesního ovoce
1 snítka máty
1 lžíce cukru moučka
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Chlebíčkovou formu vyložte potravinářskou fólií. Cukrářské piškoty seřízněte tak, aby byly vysoké stejně jako forma, a naskládejte je těsně vedle sebe podél delších stran.
Krok 2: Želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu v troše vody. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte cukr a semínka z vanilkového lusku a zahřejte ji těsně pod bod varu (hladina se bude lehce chvět). Nabobtnalou želatinu vymačkejte, přidejte k horké smetaně a nechte rozpustit (pomozte jí metličkou).
Krok 3: Až se želatina v horké smetaně dokonale rozpustí, vmíchejte k ní postupně i jogurt. Třetinu směsi vlijte do formy s piškoty a hustě poklaďte malinami. Přidejte další třetinu směsi a ještě jednu vrstvu ovoce a do formy dolijte zbytek. V lednici pak nechte pár hodin ztuhnout a proležet.
Krok 4: Na polevu z bílé čokolády přiveďte v rendlíku smetanu k varu. Odstavte a přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte hladký bílý krém.
Krok 5: Vychlazenou panna cottu opatrně vyklopte na servírovací mísu a odstraňte fólii. Vrch přelijte čokoládovou polevou a nechte ji volně stékat po bocích. Ozdobte čerstvým ovocem a lístky meduňky nebo máty. Zbytek čokoládové omáčky můžete nabídnout v mističce bokem.
☕️ Poznámka
Tip: Odřezky piškotů podrťte a použijte je místo cukru jako netradiční posypku na ovocné knedlíky.
Tip: Myslete na to, že želatina nesmí projít varem, jinak ztratí želírovací schopnosti. Pokud jste smetanu zahřáli příliš, nechte ji chvilku zchladnout.








Napsat komentář