Kambodžské červené kari podle Sofie Smith

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí

🍪 Popis

Nepodceňte poctivé krájení ingrediencí do pasty, robot je sice zvládne rozmixovat, ale pasta pak bude ,chlupatá‘.

🍓 Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 40–60 g kambodžské kari pasty (recept níže)
  • 400 ml konzerva kokosového mléka
  • 1–2 chilli papričky + další k podávání
  • vršky citronové trávy z kari pasty
  • 3 listy kaffirové limety (nemusí být)
  • 2 velké , oloupané a nakrájené na 5mm plátky
  • 3 mrkve, nakrájené na 3mm kolečka
  • 1 malá konzerva cizrny, scezená a propláchnutá, zrna zbavená slupek
  • 200 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
  • 4 lžíce světlé sójové omáčky nebo podle chuti
  • limetová šťáva podle chuti + klínky k podávání
  • nasekaný čerstvý k podávání
  • vařená k podávání

NA KAMBODŽSKOU KARI PASTU

  • 30 g citronové trávy, spodky a vršky odříznuté
  • 60 g galangalu, pečlivě omytého
  • 40 g (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
  • 30 g stroužků česneku, oloupaných
  • 60 g šalotek, oloupaných
  • 8 listů kaffirové limety (lze i mražené)
  • 60 g koriandrových kořínků, omytých
  • 30 g čerstvé kurkumy, oloupané
  • 3 lžičky sušeného chilli
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 8 tobolek kardamomu
  • 2 g mletého muškátového oříšku
  • 90 ml rostlinného oleje + na opékání

🥘 Postup přípravy

1 Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.

2 Na 1–2 lžících oleje pastu opékejte, dokud se nerozvoní, nezmění barvu i chuť, ale nespalte ji, aby nezhořkla. Trvá to asi 20 minut. (Pastu, co hned nespotřebujete, uchovejte v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku).

3 Na omáčku opékejte na oleji hotovou (už jednou opečenou!) pastu, dokud se nerozvoní, pak ji zalijte mlékem, plechovku vypláchněte stejným množstvím vody a nalijte do hrnce. Přidejte celé chilli papričky (pro pálivější verzi je podélně rozpulte), citronovou trávu a kaffirové listy, chcete-li. Přiveďte k varu, přihoďte brambory, po chvíli , a když bude téměř měkká, cizrnu a fazolky. Nechte chvíli projít varem, odstavte, dochuťte sójovkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží, posypané koriandrem a vedle přidejte jemně nakrájenou chilli papričku k přiostření.

☕️ Poznámka

  • Energie2387 kcal
  • Bílkoviny60 g
  • Sacharidy224 g
  • Tuky134 g

https://www.apetitonline.cz/recept/kambodzske-cervene-kari-podle-sofie-smith




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *