🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Nepodceňte poctivé krájení ingrediencí do pasty, robot je sice zvládne rozmixovat, ale pasta pak bude ,chlupatá‘.
🍓 Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 40–60 g kambodžské kari pasty (recept níže)
- 400 ml konzerva kokosového mléka
- 1–2 chilli papričky + další k podávání
- vršky citronové trávy z kari pasty
- 3 listy kaffirové limety (nemusí být)
- 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na 5mm plátky
- 3 mrkve, nakrájené na 3mm kolečka
- 1 malá konzerva cizrny, scezená a propláchnutá, zrna zbavená slupek
- 200 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
- 4 lžíce světlé sójové omáčky nebo podle chuti
- limetová šťáva podle chuti + klínky k podávání
- nasekaný čerstvý koriandr k podávání
- vařená jasmínová rýže k podávání
NA KAMBODŽSKOU KARI PASTU
- 30 g citronové trávy, spodky a vršky odříznuté
- 60 g galangalu, pečlivě omytého
- 40 g karchai (kořínky podobné kuřecím pařátkům s vůní fernetu)
- 30 g stroužků česneku, oloupaných
- 60 g šalotek, oloupaných
- 8 listů kaffirové limety (lze i mražené)
- 60 g koriandrových kořínků, omytých
- 30 g čerstvé kurkumy, oloupané
- 3 lžičky sušeného chilli
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička soli
- 2 hvězdičky badyánu
- 8 tobolek kardamomu
- 2 g mletého muškátového oříšku
- 90 ml rostlinného oleje + na opékání
🥘 Postup přípravy
1 Všechny suroviny na pastu jemně nakrájejte nebo roztlučte v hmoždíři (koření). Vše vsypte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka.
2 Na 1–2 lžících oleje pastu opékejte, dokud se nerozvoní, nezmění barvu i chuť, ale nespalte ji, aby nezhořkla. Trvá to asi 20 minut. (Pastu, co hned nespotřebujete, uchovejte v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku).
3 Na omáčku opékejte na oleji hotovou (už jednou opečenou!) pastu, dokud se nerozvoní, pak ji zalijte mlékem, plechovku vypláchněte stejným množstvím vody a nalijte do hrnce. Přidejte celé chilli papričky (pro pálivější verzi je podélně rozpulte), citronovou trávu a kaffirové listy, chcete-li. Přiveďte k varu, přihoďte brambory, po chvíli mrkev, a když bude zelenina téměř měkká, cizrnu a fazolky. Nechte chvíli projít varem, odstavte, dochuťte sójovkou a limetovou šťávou a podávejte s rýží, posypané koriandrem a vedle přidejte jemně nakrájenou chilli papričku k přiostření.








Napsat komentář