🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.
🍓 Ingredience
NA DOKONČENÍ
- 3 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, očištěná, nastrouhaná nahrubo
- 1 petržel, očištěná, nastrouhaná nahrubo
- 1/4 celeru, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA KRUTONY
- 80 g másla, nakrájeného na tenké plátky
- 3 rohlíky, den staré, nakrájené na kolečka
K PODÁVÁNÍ
- 100 g jiker + 100 g mlíčí, uvařených (viz Něco navíc)
- lístky kadeřavé petržele
- zakysaná smetana, cca 1 lžička na porci
🥘 Postup přípravy
1 Připravte vývar. Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.
2 Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se zelenina chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.
3 Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.
4 Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.
☕️ Poznámka
Do rendlíčku vložte jikry a mlíčí, zalijte je vodou, jen aby byly ponořené, a krátce povařte, až jikry změní barvu na žlutooranžovou a mlíčí zbělá.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/menu/jak-uvarit-stedrovecerni-rybi-polevku-tradicni-recept-z-kapra-patnact-zajimavych-variant








Napsat komentář