🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.

🍓 Ingredience

  • 2–3 kapří hlavy + popř. další ořez z ryb
  • 1 cibule, přepůlená, zbavená kořínků, ale ve slupce
  • 1 petržel, nakrájená na větší kusy
  • 1 mrkev, nakrájená na větší kusy
  • 1/4 celeru, oloupaná
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového

NA DOKONČENÍ

  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev, očištěná, nastrouhaná nahrubo
  • 1 petržel, očištěná, nastrouhaná nahrubo
  • 1/4 celeru, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce mouky
  • sůl a čerstvě

NA

  • 80 g másla, nakrájeného na tenké plátky
  • 3 rohlíky, den staré, nakrájené na kolečka

K PODÁVÁNÍ

  • 100 g jiker + 100 g mlíčí, uvařených (viz Něco navíc)
  • lístky kadeřavé petržele
  • , cca 1 lžička na porci

🥘 Postup přípravy

1 Připravte . Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.

2 Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.

3 Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.

4 Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.

☕️ Poznámka

Do rendlíčku vložte jikry a mlíčí, zalijte je vodou, jen aby byly ponořené, a krátce povařte, až jikry změní barvu na žlutooranžovou a mlíčí zbělá.

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *