Katův šleh neboli legendární kaťák

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Autentického šmaku katova šlehu ze zaplivané čtyřky sice doma s použitím čerstvých surovin nikdy nedocílíte (leda byste opravdu zpracovávali už řekněme zkušenější maso), ale tuhle legendu českých stravovacích zařízení můžete uvařit i poměrně kvalitně. Jestli vám už chybí hospody, udělejte si „kaťák“ s bramboráčky doma!

🍓 Ingredience

Na masovou směs

  • 600 g vepřové kýty
  • a pepř
  • řepkový
  • 1 velká
  • 2 červené kapie
  • 4 nakládané okurky
  • 4 nakládané
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky

Na bramboráčky

  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 90 g hladké mouky
  • na smažení

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Maso (kýtu, plec, krkovici nebo pro hodobóžovou verzi panenku) pokrájejte na nudličky, opravdu pořádně opepřete a asi na 2 lžících oleje velmi zprudka ze všech stran orestujte dozlatova. Restujte dál, i kdyby pustilo šťávu, zase se odpaří a maso se po chvíli začne opékat. Vepřové můžete také do oleje s pepřem naložit den před vařením, bude pak křehčí. Vyndejte z pánve.

Krok 2: Do pánve přidejte trochu oleje a asi 10 minut na něm restujte proužky cibule a čerstvých kapií. Vmíchejte plátky kyselých okurek a feferonek (množství upravte dle své chuti) a protlak nebo domácí , ke směsi vraťte maso, ochuťte worcesterskou a sójovou omáčkou (no opravdu), zalijte hrnkem vody a 20 až 30 minut poduste doměkka.

Krok 3: Extra otrlí si dají katův šleh s hranolkami a tatarkou, případně rovnou s domácími bramboráčky. Na ty nastrouhejte najemno, osolte a nechte chvilku pustit šťávu. Většinu jí pak vymačkejte.

Krok 4: Smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem a moukou a poměrně dost osolte a opepřete – těsto by mělo být lehce přesolené. V dostatečné vrstvě sádla pak smažte malé bramboráčky nebo 4 velké , do kterých pak masovou směs dáte.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *