🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 6 ks
🍪 Popis
Tohle netradiční suši bude chutnat i těm, kteří nejsou na jeho obvyklou chuť zvyklí nebo nemají rádi syrové ryby.
🍓 Ingredience
NA RÝŽI
- 2 hrnky kulatozrnné rýže na suši
- 6 lžiček rýžového octa
- 4 lžičky krupicového cukru
- 1 lžička soli
NA SUŠI
- 250 g čerstvého špenátu, blanšírovaného, zchlazeného a scezeného
- 3 stroužky česneku, utřené
- sezamový olej
- sůl
- 1 velká mrkev, očištěná a nastrouhaná nahrubo (zhruba 1/2 hrnku)
- 250 g steakového hovězího masa
- 2 lžičky sójové omáčky + navíc k podávání
- špetka mletého černého pepře
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 3 vejce
- 5 plátků mořských řas nori
- 5 plátků nakládané žluté ředkve daikon (viz Něco navíc), nakrájených na 20cm proužky
- sezamová semínka na ozdobení
🥘 Postup přípravy
1 Připravte rýži. Nasypte ji do cedníku a pod studenou tekoucí vodou prolévejte tak dlouho, dokud voda nepoteče čirá. Rýži dejte do hrnce s těžkým dnem, zalijte 2 hrnky vody, přiklopte poklicí a nechte 30 minut stát. Na středním plameni pak přiveďte rýži zalitou vodou k varu a nechte pod pokličkou vařit 10 minut. Poté promíchejte a dále vařte přikryté ještě 5–8 minut. Odstavte a hned vařečkou zlehka vmíchejte rýžový ocet rozmíchaný s cukrem a solí. Dejte stranou chladnout.
2 Blanšírovaný špenát smíchejte s utřenými stroužky česneku a 2 lžičkami sezamového oleje a osolte. Dejte stranou.
3 Mrkev osolte a opečte na pánvi na pár kapkách sezamového oleje, asi minutu. Dejte stranou.
4 Ze steaku ořežte tuk a maso nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové proužky. Ochuťte 2 lžičkami sójové omáčky, 1 stroužkem česneku, špetkou pepře, třtinovým cukrem a 2 lžičkami sezamového oleje. Promíchejte s proužky masa a nechte marinovat při pokojové teplotě.
5 Vejce prošlehejte v míse se špetkou soli. V pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje, vlijte vaječnou směs a nechte zatáhnout. Když je omeleta zespodu hotová, obraťte ji a ihned odstavte pánev ze sporáku, aby se omeleta dodělala pomalu a zachovala si co nejžlutější barvu. Po 5 minutách ji přendejte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy. Dejte stranou.
6 V pánvi na středním plameni opečte namarinované maso dozlatova. Odložte.
7 Zabalte rolky. Na bambusový rošt na přípravu suši si položte plátek řasy, lesklou stranou dolů. Rovnoměrně rozložte cca 3/4 hrnku rýže po řase s tím, že zachováte cca 5cm vrchní stranu řasy nezakrytou. Do středu rýže poklaďte v pruzích maso, mrkev, ředkev, pár proužků vaječné omelety a špenát.
8 Na umotání rolky použijte obě ruce. Zpočátku si jednou rukou přidržujte ingredien-ce a druhou nadzdvihněte bambusovou podložku, poté chytněte podložku oběma rukama a rolujte. Podložku postupně odtahujte, ať ji nezamotáte do rolky. Hotovou rolku dejte stranou, nejlépe spojem dolů, ať se hezky slepí. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin.
9 Hotové rolky potřete sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a nařežte je (opravdu ostrým nožem) na plátky široké cca 1,5 cm. Nůž si mezi jednotlivými řezy nejlépe otírejte mokrým papírovým ubrouskem. Podávejte se sójovou omáčkou.
☕️ Poznámka
Nakládanou ředkev daikon zakoupíte v asijských specialitách nebo ji můžete naložit doma. Oloupanou ředkev daikon nakrájejte na čtvrtky, prosolte, promačkejte a nechte hodinu stát, až pustí vodu. 125 ml vody, 125 ml rýžového octa, 120 g krupicového cukru a 1 lžičku mleté kurkumy svařte, až se cukr rozpustí. Ředkev osušte, napěchujte do sklenic a zalijte horkým nálevem. Nechte nejméně 2 dny odležet. Skladujte v chladu.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/korejske-susi-kimbap








Napsat komentář