Korejské ‚suši‘ kimbap

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 6 ks

🍪 Popis

Tohle netradiční suši bude chutnat i těm, kteří nejsou na jeho obvyklou chuť zvyklí nebo nemají rádi syrové ryby.

🍓 Ingredience

NA RÝŽI

  • 2 hrnky kulatozrnné na suši
  • 6 lžiček rýžového octa
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžička soli

NA SUŠI

  • 250 g čerstvého špenátu, blanšírovaného, zchlazeného a scezeného
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • 1 velká , očištěná a nastrouhaná nahrubo (zhruba 1/2 hrnku)
  • 250 g steakového hovězího masa
  • 2 lžičky sójové omáčky + navíc k podávání
  • špetka mletého černého pepře
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 5 plátků mořských řas nori
  • 5 plátků nakládané žluté ředkve daikon (viz Něco navíc), nakrájených na 20cm proužky
  • sezamová na ozdobení

🥘 Postup přípravy

1 Připravte rýži. Nasypte ji do cedníku a pod studenou tekoucí vodou prolévejte tak dlouho, dokud nepoteče čirá. Rýži dejte do hrnce s těžkým dnem, zalijte 2 hrnky vody, přiklopte poklicí a nechte 30 minut stát. Na středním plameni pak přiveďte rýži zalitou vodou k varu a nechte pod pokličkou vařit 10 minut. Poté promíchejte a dále vařte přikryté ještě 5–8 minut. Odstavte a hned vařečkou zlehka vmíchejte rozmíchaný s cukrem a solí. Dejte stranou chladnout.

2 Blanšírovaný špenát smíchejte s utřenými stroužky česneku a 2 lžičkami sezamového oleje a osolte. Dejte stranou.

3 Mrkev osolte a opečte na pánvi na pár kapkách sezamového oleje, asi minutu. Dejte stranou.

4 Ze steaku ořežte a maso nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové proužky. Ochuťte 2 lžičkami sójové omáčky, 1 stroužkem česneku, špetkou pepře, třtinovým cukrem a 2 lžičkami sezamového oleje. Promíchejte s proužky masa a nechte marinovat při pokojové teplotě.

5 Vejce prošlehejte v míse se špetkou soli. V pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje, vlijte vaječnou směs a nechte zatáhnout. Když je zespodu hotová, obraťte ji a ihned odstavte pánev ze sporáku, aby se omeleta dodělala pomalu a zachovala si co nejžlutější barvu. Po 5 minutách ji přendejte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy. Dejte stranou.

6 V pánvi na středním plameni opečte namarinované maso dozlatova. Odložte.

7 Zabalte rolky. Na bambusový rošt na přípravu suši si položte plátek řasy, lesklou stranou dolů. Rovnoměrně rozložte cca 3/4 hrnku rýže po řase s tím, že zachováte cca 5cm vrchní stranu řasy nezakrytou. Do středu rýže poklaďte v pruzích maso, mrkev, ředkev, pár proužků vaječné omelety a špenát.

8 Na umotání rolky použijte obě ruce. Zpočátku si jednou rukou přidržujte ingredien-ce a druhou nadzdvihněte bambusovou podložku, poté chytněte podložku oběma rukama a rolujte. Podložku postupně odtahujte, ať ji nezamotáte do rolky. Hotovou rolku dejte stranou, nejlépe spojem dolů, ať se hezky slepí. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin.

9 Hotové rolky potřete sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a nařežte je (opravdu ostrým nožem) na plátky široké cca 1,5 cm. Nůž si mezi jednotlivými řezy nejlépe otírejte mokrým papírovým ubrouskem. Podávejte se sójovou omáčkou.

☕️ Poznámka

Nakládanou ředkev daikon zakoupíte v asijských specialitách nebo ji můžete naložit doma. Oloupanou ředkev daikon nakrájejte na čtvrtky, prosolte, promačkejte a nechte hodinu stát, až pustí vodu. 125 ml vody, 125 ml rýžového octa, 120 g krupicového cukru a 1 lžičku mleté kurkumy svařte, až se rozpustí. osušte, napěchujte do sklenic a zalijte horkým nálevem. Nechte nejméně 2 dny odležet. Skladujte v chladu.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *