🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Dostatek bílkovin svému tělu můžete dopřát nejen z masa a mléčných výrobků, ale také z luštěnin. Hrachová kaše bohužel nepatří mezi vyhledávaná jídla, ale když ji zajímavě okořeníte, zjistíte, že je to vynikající pochoutka, navíc plná proteinů.
🍓 Ingredience
Na kaši
- 300 g žlutého hrachu
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- sůl
- 2 lžíce másla
- 150 ml mléka
- 1 lžíce marockého koření ras el hanout
- 1 lžička mletého římského kmínu
K podávání
- 600 g uzené krkovice
- rostlinný olej
- 4 vrchovaté lžíce smažené cibulky
- 8 okurek cornichonek
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Pokud máte čas kaši chystat o den dříve, namočte hrách přes noc v dostatku vody a ideálně ji aspoň dvakrát vyměňte. Jestli čas máčet hrách nemáte, nevadí: půlený žlutý hrách, na rozdíl od celého zeleného hrachu, uvaříte i bez máčení předem, jen to trvá déle. Namáčení rovněž hrách trochu zbavuje jeho nadýmavosti.
Krok 2: Hrách zalijte asi 700 ml vody, přidejte oloupaný česnek, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a dostatek soli. Přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 40 minut doměkka. Podle potřeby dolévejte vodu, aby byl hrách vždy aspoň lehce ponořený.
Krok 3: K uvařenému hrachu přidejte směs koření ras el hanout a římský kmín a nechte lehce spařit. Vyjměte bobkový list, nové koření a pepř. Hrách pak rozmixujte podle chuti úplně nebo jen částečně dohladka. Nechte chvíli odstát.
Krok 4: Plátky uzeného masa osmahněte na oleji. Připravte si cibulku
Krok 5: Než se maso opeče, dokončete kaši. Vmíchejte studené máslo a podle potřeby i teplé mléko, nezapomeňte podle chuti ještě dosolit.
Krok 6: Kaši podávejte ozdobenou smaženou cibulkou, s plátky uzeného masa a několika pikantními okurkami.








Napsat komentář