🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáček 20×20 cm
🍪 Popis
Když jsou v koláči šťavnatá jablka, antioxidanty v podobě skořice a brusinek a křupavé těsto je velice tenké, tak kousek nemůže uškodit ani teď v lednu, kdy všichni začínají s dietou, co myslíte? Vsadím se, že s tímto křehkým jablečným koláčem na plech vstoupíte do nového roku s podstatně lepší náladou než většina dietářů.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru moučka
- kůra z jednoho citronu
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce rumu
Na náplň
- 600 g jablek
- 1 lžička mleté skořice
- 1/3 lžičky mletého hřebíčku
- 50 g sušených brusinek
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), máslo na kostky a vejce rozmixujte nebo rukama zpracujte na konzistenci drobenky. Přidejte rum a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odležet.
Krok 2: Tři větší jablka nastrouhejte (pokud chcete, můžete je oloupat, ale ve slupce se skrývá nejvíce živin) a smíchejte se skořicí, hřebíčkem a nasekanými brusinkami, ale můžete použít i klikvy (americké brusinky). Ty bývají zpravidla slazené, takže pokud jsou alespoň trochu sladká i jablka, není třeba doslazovat. Pokud máte ovšem raději sladší moučníky, přidejte i trochu cukru.
Krok 3: O kousek větší část těsta, než je polovina, rozválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše na velikost o něco větší než je plech. I s papírem (nebo formu papírem vyložte) do něj přeneste, překryjte jablky a přiklopte taktéž rozváleným zbytkem těsta.
Krok 4: Těsto několikrát propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, a při 180 °C pečte asi 30 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí a dle chuti posypejte moučkovým cukrem.








Napsat komentář