Křehké jablečné řezy s rumem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáček 20×20 cm

🍪 Popis

Když jsou v koláči šťavnatá , antioxidanty v podobě a brusinek a křupavé těsto je velice tenké, tak kousek nemůže uškodit ani teď v lednu, kdy všichni začínají s dietou, co myslíte? Vsadím se, že s tímto křehkým jablečným koláčem na plech vstoupíte do nového roku s podstatně lepší náladou než většina dietářů.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce rumu

Na náplň

  • 600 g jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 50 g sušených brusinek

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Mouku, , nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), máslo na kostky a vejce rozmixujte nebo rukama zpracujte na konzistenci drobenky. Přidejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odležet.

Krok 2: Tři větší jablka nastrouhejte (pokud chcete, můžete je oloupat, ale ve slupce se skrývá nejvíce živin) a smíchejte se skořicí, hřebíčkem a nasekanými brusinkami, ale můžete použít i klikvy (americké ). Ty bývají zpravidla slazené, takže pokud jsou alespoň trochu sladká i jablka, není třeba doslazovat. Pokud máte ovšem raději sladší moučníky, přidejte i trochu cukru.

Krok 3: O kousek větší část těsta, než je polovina, rozválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše na velikost o něco větší než je plech. I s papírem (nebo formu papírem vyložte) do něj přeneste, překryjte jablky a přiklopte taktéž rozváleným zbytkem těsta.

Krok 4: Těsto několikrát propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, a při 180 °C pečte asi 30 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí a dle chuti posypejte moučkovým cukrem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/krehke-jablecne-rezy-s-rumem-77194




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *