🕒 Doba přípravy: 35 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 1 forma 35 × 11 cm
🍪 Popis
Čokoláda a hrušky, kdo by odolal! Tenhle recept nepatří mezi nejjednodušší a je potřeba si s ním trochu vyhrát, výsledek ale stojí za to. A kdybyste si přece jen chtěli trochu práce ušetřit, místo výroby vlastního čokoládového těsta použijte klasické křehké z obchodu.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 100 g hladké mouky
- 70 g kakaa
- 70 g měkkého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
Na krém
- 100 ml smetany ke šlehání
- 90 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce jemně mletých mandlí
Na dokončení
- 2 hrušky
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte s kakaem, přidejte měkké máslo, cukr a vejce, zadělejte hladké těsto a nechte ho v chladu hodinu odpočinout.
Krok 2: Připravte krém. Čokoládu nalámejte na kousky a přidejte k ní máslo. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu a potom horkou smetanou zalijte čokoládu i máslo a nechte asi dvě minuty odstát, aby suroviny změkly.
Krok 3: Troubu zapněte na 170 °C. Z čokolády a smetany metlou vymíchejte hladký krém, přidejte do něj vejce a mleté mandle (podle chuti také lžíci cukru, ale není to nutné) a ještě jednou důkladně a zcela dohladka prošlehejte. Kdyby se vám krém zdál příliš řídký (měl by mít konzistenci horkého pudinku), tak přidejte rovnou lžíci hladké mouky.
Krok 4: Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na podlouhlý plát. Jeden papír sloupněte a pomocí druhého těsto překlopte do formy. Sloupněte i druhý papír a těsto ve formě urovnejte a podél okrajů ořízněte.
Krok 5: Do krusty nalijte krém, navrch rozložte na plátky pokrájené hrušky a potřete je meruňkovou zavařeninou. Koláč vložte do trouby a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova. Pak nechte asi 10 minut zchladnout a klidně ještě zatepla podávejte. Koláč můžete lehce poprášit moučkovým cukrem








Napsat komentář