🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Libový, ideálně dokřupava upečný bůček je lahůdka pro spoustu lidí. Pokud máte obavy, že vám po něm bude příliš těžko, dopřejte si ho místo s knedlíky s hráškovým pyré. Svěží chuť zeleného hrášku bůček perfektně doplní a vy si pochutnáte jako už dlouho ne!
🍓 Ingredience
Na maso
- 800 g bůčku bez kosti
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
Na pyré
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 450 g mraženého hrášku
- sůl a pepř
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 špetka muškátového květu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 160 °C. Pokud máte rádi maso propečené víc dokřupava, nakrájejte ho na asi 4cm špalíky, jinak jej klidně nechte v kuse. Kůži nahoře ostrým nožem nakrojte do mřížky a ze všech stran do masa vetřete sůl, lehce opepřete a okmínujte.
Krok 2: Cibuli nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku stačí rozmáčknout a rozpůlit. Maso s cibulí a česnekem dejte do pekáče, podlijte asi 1 cm vody a vložte do trouby. Za občasného přelití (a podle potřeby i dolití další vody) pečte doměkka asi 2 hodiny.
Krok 3: Ke konci pečení si připravte pyré, na jeho přípravu vám stačí 15–20 minut. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte hrášek a lehce orestujte. Pokud je rozmrzlý, stačí 2–3 minuty, pokud je zmrazený, tak dokud zcela nerozmrzne. Podlijte asi 150 ml vody nebo zeleninového vývaru, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a rozmixujte. Konzistenci volte podle svých preferencí – někdo má rád pyré hladké, někdo s hrudkami.
Krok 4: Hotové pyré podle potřeby dochuťte trochou cukru nebo citronové šťávy a podávejte s bůčkem nakrájeným na plátky a přelité trochou masového výpeku.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/krupavy-peceny-bucek-s-hraskovym-pyre-52982








Napsat komentář