🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Ve vrcholném létě patří moje kuchyň trojici cibule–paprika-rajče. Jenom tak ke chlebu s máslem, do salátů, jako lečo a téměř vždy pod maso. Nejpopulárnější je u nás doma klasický maďarský perkelt. Když použijete vykostěná kuřecí stehna, příprava bude opravdu rychlá. Jako přílohu můžete servírovat těstoviny nebo rýži, nejstylovější jsou ale halušky.
🍓 Ingredience
Na kuřecí perkelt
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 2 cibule
- 3 rajčata
- 4 papriky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
Na halušky
- 2 vejce
- 200 ml vlažné vody
- 400 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 lžička sádla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Spařte rajčata, oloupejte je a odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Z omytých paprik (do perkeltu patří zelené, tenkostěnné a případně i trochu štiplavé) odstraňte jádřinec a nakrájejte je na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
Krok 2: Omyjte a osušte kuřecí stehna a nakrájejte je na kousky velikosti sousta.
Krok 3: Ve větším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu. Přidejte cibuli a opečte ji dosklovata. Poté vsypte maso, zvyšte teplotu, osolte, opepřete a nechte ho zatáhnout. Hrnec částečně stáhněte z plotny a přisypte mletou červenou papriku. Rozmíchejte ji v horkém tuku a maso podlijte opravdu malým množstvím vody.
Krok 4: Hrnec vraťte na oheň, přidejte papriky a rajčata i se šťávou, kterou pustila, přiklopte a duste do měkka, podle velikosti kousků to bude trvat tak 30–40 minut. V průběhu dušení maso občas jemně promíchejte a případně podlijte, vždy ale jenom takovým množstvím vlažné vody, aby se nepřipeklo.
Krok 5: Na halušky (recept na ty z brambor) dejte vařit velký hrnec vody. Do mísy rozklepněte obě vejce, přidejte 200 ml vody, osolte a promíchejte. Postupně přidávejte mouku tak, abyste získali měkké těsto.
Krok 6: Když začne voda vařit, řádně ji osolte a přes síto na halušky do ní protlačte těsto. Halušky v hrnci promíchejte vařečkou a chvíli povařte – stačí opravdu chvilička – hotové jsou, až vyplavou na hladinu.
Krok 7: Hotové halušky sceďte a buď okamžitě podávejte, nebo do nich přidejte lžičku sádla, aby se neslepily.
☕️ Poznámka
Když už děláte halušky, udělejte jich rovnou víc. Dobře se mrazí, nebo je můžete následující den servírovat s vajíčkem.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj
https://www.prozeny.cz/clanek/kureci-perkelt-s-haluskami-58261








Napsat komentář